Saison Dupont


De Saison Dupont is een Belgisch bier van hoge gisting en één van de oudste Saisonbieren ter wereld. Met een alcoholpercentage van ongeveer 6,5% is het een fijn en dorstlessend bier. De kleur is blond tot kopen, het bier heeft subtiele hoparoma’s en een aangename droge bitterheid.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,72/5.00

Het bier wordt gebrouwen in de Belgische brouwerij Dupont in het dorpje Tourpes. Als we in de geschiedenis duiken zien we dat de eerste Saison Dupont in 1844 werd gebrouwen en gerijpt op houten vaten. Dat lieten ze ver uitvergisten, zodat er vrijwel geen suiker meer in zat. Er werd veel hop gebruikt om het bier goed te houden tot in de zomer. In de zomer werden extra werknemers ingehuurd, die het land opgingen met een biertje. Dit was namelijk een deel van hun loon. Van een groot deel van de oogst werd in de winter daarop weer nieuw bier gebrouwen. Zo overspande het bier de seizoenen en dus werd het ‘saison’ genoemd.

De Saison Dupont bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Suiker
  • Gist

Smaak en kleur

  • Fris en zoete smaak
  • Lichtgouden kleur
  • Aroma’s van appel, peer en citrus
  • Witte schuimkraag
  • Lichtbittere en droge afdronk

   

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Saison Dupont wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een tulpglas. De Saison Dupont is een uitstekende begeleider van onder meer salades en visgerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten. 

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

20 punten

Totaal

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

20 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Saison Dupont krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten.

De Saison Dupont kunnen we een echte dorstlesser noemen. Bij de 1e slok valt meteen de frisse en fruitge smaak op. De aroma’s in het bier zijn goed waar te nemen en de smaak blijft lekker lang hangen op je tong.

Bij het inschenken van het bier krijgen we een mooie lichtgouden kleur te zien met een goede witte schuimkraag. Het design van het bier is karig, maar bij dit bier gaat het uiteindelijk om de smaak. En die is zeer goed!

De afdronk is licht bitter en droog, maar dat maakt het bier goed doordrinkbaar. Al met al is het een fijne saison die zich goed leent voor op de zomerdag.

Recent Posts