Lupulus Hopera


De Lupulus Hopera van de Belgische Brasserie Lupulus is een Pale Ale van 6% alcohol. Dit bier is te omschrijven als een fruitig en licht bier met hoppige tonen. Bij het inschenken zien we een goudkleurige kleur en heeft het een stevige witte schuimkraag. In de afdronk in dit bier is een lichte bitterheid te bespeuren.

Score BBS:      8,0/10

Untappd:            3,54/5.00

Brasserie Lupulus, in Nederland bekend onder Brouwerij Lupulus, is een Belgische brouwerij in het dorpje Courtil (in de provincie Luxemburg). Voorheen heette deze brouwerij Les 3 Fourquets (De drie roerstokken) en was het een initiatief van Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, de oprichters van de bekende Belgische Brouwerij van Achouffe (ook wel bekend van de La Chouffe). Sinds 2004 gebruikten ze die installatie om proefbrouwsels te maken en om de nabijgelegen taverne te bevoorraden met de Bleuette en de Fourquette (witte Ardense).

In 2006, na de overname van de Brouwerij van Achouffe door de Belgische Brouwerij Duvel Moortgat, werden Les 3 Fourquets onafhankelijk, op voorwaarde dat de bierproductie in de eerste vijf jaar na de overname minder was dan 1500 hectoliter bier. In het jaar 2008 verkocht Chris Bauweraerts al zijn aandelen (50%) aan Pierre Gobron. Die werd zo de enige eigenaar en runt sindsdien Brasserie Lupulus met zijn twee zonen Tim en Julien. In 2008 brachten ze met Lupulus een eigen en uniek bier op de markt, naar Humulus Lupulus, de Latijnse benaming voor het in bier cruciale ingrediënt: hop!

Brasserie Lupulus heeft in 2016 een nieuwe brouwerij en bottelarij in gebruik genomen waardoor de jaarlijkse capaciteit werd verhoogd naar 8.000 hectoliter bier. Een jaar later werd werd 15.000 hectoliter bier geproduceerd en telde de brouwerij 21 werknemers. Eind 2016 werd de brouwerij herdoopt tot Lupulus en het assortiment Lupulus-bieren verder uitgebreid. In 2017 werd 70% van de productie uitgevoerd, onder meer naar Europese landen als Zwitserland, Italië, Nederland en Israël, maar ook in Azië werd het al snel een succes.

Brasserie Lupulus heeft de volgende bieren in zijn assortiment:

 • Lupulus Blonde
 • Lupulus Organicus, de biologische versie van de Blonde
 • Lupulus Brune
 • Lupulus Hibernatus, winterbier
 • Lupulus Hopera
 • Lupulus Blanche, (de vroegere Fourquette)

De Lupulus Hopera kent o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Diverse hoppen
 • Suiker
 • Gist

Smaak en kleur

 • Goudachtige en troebele kleur
 • Stevige witte schuimkraag
 • Frisse smaak
 • Citrus en tropisch fruit
 • Licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Lupulus Hopera wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een IPA glas. De Lupulus Hopera is een uitstekende begeleider van onder meer kruidige gerechten, vleesgerechten en visgerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Lulupus Hopera krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

De Lupulus Hopera is een Pale Ale van 6 procent alcohol. Dit bier wordt gebrouwen met verschillende hoppen. Het bier is te omschrijven als een zeer verfrissend bier. Het is een heerlijk doordrinkbaar bier met lekkere fruit tonen.

Bij het inschenken van deze Pale Ale krijgen we een mooie gouden kleur te zien. Het bier is ietwat troebel en de witte schuimkraag is erg stevig. Bij dit bier trekt vooral het etiket je aan, aangezien de naam en het uiterlijk erg doet denken aan de Latijnse benaming voor een wolf.  Bij de 1e slok is het bier zeer fris waarbij citrus goed te waarnemen valt maar ook de tropische smaak van mango heerst.  De afdronk van deze Pale Ale is licht bitter.

Recent Posts