La Trappe Tripel


La Trappe Tripel is een krachtig en een bekend Nederlands speciaalbier met een alcoholpercentage van ongeveer 8%. Met een goudblonde kleur en afgemaakt met een mooie witte schuimkraag. Een volle smaak met een kandijzoet en licht moutig karakter.

Score BBS:          8,5/10

Untappd:            3,77/5.00

Wat is nu eigenlijk de oorsprong van deze klassieke tripel?

La Trappe Tripel is een Nederlands tripelbier van de brouwerij van de cisterciënzerabdij Koningshoeven van de Trappisten in Berkel-Enschot. Hier wordt sinds 1884 het zogenaamde trappistenbier gebrouwen. De monniken van deze abdij staan aan de oorsprong van dit tripel bier. Zij worden in de volksmond ‘’trappisten’’ genoemd, naar de herkomst van hun orde: het Franse Soligny-La-Trappe. Deze orde kenmerkt zich door soberheid, stilte en de plicht tot liefdadigheid.

Eind 19e eeuw vluchtte een kleine groep trappistenmonniken vanuit Frankrijk naar Berkel-Enschot. Daar, in het hart van Brabant, vonden ze een stuk heide met wat hoeven en een schaapskooi. Dit voormalige buitenverblijf van Koning Willem II – de Koningshoeven – omarmden zij als hun nieuwe thuishaven. Ze stichtten er hun klooster en besloten bier te gaan brouwen. Tot op de dag van vandaag vullen zij hun leven hier met gebed en werk.

De Koningshoeven werd de bakermat van La Trappe Trappist. Hier, binnen de muren van de abdij, produceert Bierbrouwerij de Koningshoeven Nederlands trappistenbier. Nog steeds onder toezicht en verantwoordelijkheid van de monniken en nog altijd vanuit de innerlijke overtuiging ‘goed te doen’: een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.

Ingrediënten
Voor het brouwproces gebruikt de brouwerij uit Berkel-Enschuit uitsluitend natuurlijke ingrediënten, namelijk hop, gerst, gist en water uit eigen bron. De vergisting vindt plaats met een gistsoort die het meest actief is bij 18 à 20 °C. Ze vullen het bier met gist en suiker af in flessen. Hierdoor gist La Trappe Trappist na op fles en ontwikkelt zich een uniek aroma. Smaak en geur krijgen zo alle kans om te rijpen.

 

Het eindresultaat is een goudblonde tripel van ongeveer 8% alcohol met een volle smaak met een kandijzoet en licht moutig karakter. Een lichte bittere afdronk zorgt voor een lekker na-effect! Menig proeflokaal, speciaalbiercafé of slijter biedt deze La Trappe Tripel dan ook aan.

Smaak en kleur

  • Krachtige en volle smaak
  • Aroma’s van koriander, sinaassappel en glucosesiroop
  • Een prachtige gouden kleur
  • Een volle witte schuimkraag

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de La Trappe Tripel wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. Serveer deze prachtige tripel bij een lekkere vette vis, gekruide gerechten of bij zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

25 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

65 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

20 punten

0
Totale score (max 100)

De La Trappe Tripel krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. De La Trappe Tripel heeft een krachtige smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 8 procent. Het hoge percentage proef je meteen bij de 1e slok. Maar wel een prettige zeg!

Er zijn diverse aroma’s en zoete tonen te bespeuren van perzik, sinaasappel en koriander. Het bier drink je in alle rust weg met een licht bittere nasmaak en is een bier die goed geschikt is voor alle seizoenen. De La Trappe Tripel is een bier om niet zomaar even weg te tikken op een terras. Voor deze speciale tripel ga je even goed voor zitten en geniet je daar met volle teugen van! Lekker knus bij een haardvuur. Misschien zelfs met een goede Cubaanse sigaar! Wacht ik neem nog een slok!

De La Trappe Tripel is daarnaast goud van kleur, heeft een sterke maar aangename en zoete geur die onder de volle witte schuimkraag uitkomt. Van het design van het bier verwacht je iets meer, maar het straalt wel genoeg klasse uit! Al met al een prachtig klassiek bier met klasse!

Recent Posts