Kun je bier na openen bewaren? – Alles wat je moet weten


Bier is een populaire alcoholische drank, maar niet iedereen weet of hoe lang bier eigenlijk meegaat. Belangrijker is nog, kun je een bier na het openen nog bewaren en daarna opdrinken?
Dat zijn best vrij belangrijke weetjes over bier en als je bier soms voor langere tijd bewaart, is het goed om te weten of het drinken ervan veilig maar ook nog lekker is.

Dit artikel geeft je alle informatie over geopend bier die je nodig hebt.

Opslag

De houdbaarheid van geopend bier hangt voor een groot deel af van de opslagomstandigheden. Bewaar je het bier in de koelkast of zet je een donker geopend bier weg op een koel en donkere plekje.
Allemaal factoren die van belang zijn om een geopend bier nog te kunnen drinken. Om de houdbaarheid van geopend bier te maximaliseren is het sowieso altijd verstandig om het koel en goed afgedekt te houden. Gebruik gewoon het dopje of de kurk die op de fles zat. Heb je een blikje die je wilt bewaren? Zorg ervoor dat het goed wordt afgedekt met wat aluminiumfolie.

Drinkbaarheid

Bier dat contine gekoeld is, behoudt zijn kenmerkende smaken over het algemeen ongeveer 1 dag.
Je zult wel merken dat bij de 1e slok het koolzuur in het bier voor het grootste deel is verdwenen.
Voor een lekkere smaak van het bier geldt echter, hoe eerder je het biertje opdrinkt, hoe beter dit is. Dit geldt voor zowat elke bierstijl, of het nu een Pilsner is of een Imperial Stout. Bier drink je het liefst gewoon lekker vers!

Hoe weet ik of een bier niet meer goed is?

Het koolzuur in het bier is verdwenen, het bier smaakt minder sterk, is bitter of zelfs zuur. Bederf van het bier kun je al snel herkennen door goed te kijken, ruiken of proeven. Zoals eerder hierboven beschreven raden wij aan om een geopend bier maximaal 1 dag te bewaren op een koele plek.

0
Totale score (max 100)

Tips & Trucs

Volg deze basistips voor om je geopend bier op een goede manier op te slaan.

  • In de koelkast. 
    Bewaar je bier in de koelkast om het verouderingsproces te vertragen en eventueel UV-licht te blokkeren. Voor bepaalde bieren zoals een Hertog Jan Grand Prestige, is het verouderingsproces juist van belang voor een goede smaak. Bij deze donkere en zware bieren is het beter om deze op een donkere en koele plek te leggen. De ideale temperatuur voor bieropslag is ongeveer 9 tot 12 graden, hoewel je het wel kouder kunt krijgen. Zo heb je tegenwoordige ook speciale bierkoelers waarmee je  de temperatuur regelen om deze op het perfecte niveau te houden voor zowel opslag als serveren.
  • Zoek een donkere plek. 
    Een goede bierkoeler biedt UV-bescherming, maar als je ervoor kiest om je bier op kamertemperatuur houden, kies dan voor een koele kamer met minimale temperatuurveranderingen. De ideale plek is een donkere plek, waar geen direct zonlicht op je bier kan schijnen en het aging proces kan starten. Je kelder is misschien een goede keuze.
  • Bewaar Bier Rechtop 
    Voorkom onnodige oxidatie door flessen en blikjes altijd rechtop in uw koelkast of op de plank te bewaren. Dit houdt alleen het kleinste oppervlak van het bier in contact met de lucht om het verouderingsproces te vertragen, terwijl het houden van een bier op zijn kant de hoeveelheid oppervlak voor oxidatie maximaliseert. Smaak gaat tenslotte boven alles!

Recent Posts