Kan bier tegen warmte? Dit moet je weten!


Over het algemeen zeggen ze over bier dat je het beste kunt bewaren in een koelkast. Maar je het bier ook prima op een donkere koele plek als een kast of kelder bewaren. De grote vijanden van de smaak van bier zijn in principe warmte, zuurstof en licht. Kun je warm geworden bier eigenlijk nog wel drinken? In deze blog gaan we in op alle factoren die te maken hebben met warmte en het drinken van warm bier.

Wat is handig om te weten

Allereerst beschrijven we een aantal voorzorgsmaatregelen die van belang zijn bij het bewaren van bier.

Licht

Bier is erg gevoelig voor licht en met name voor zonlicht (ultraviolette stralen). Op het moment dat het bier te lang in de zon staat vallen de hopmoleculen in het bier uiteen en vormen ze een onaangename knoflook- en muskussmaak. Een stinkend biertje krijg je er kortom van. Bah!

Om dit te voorkomen kun je het bier het beste bewaren in de koelkast, of in elk geval op een koele en donkere plaats. Let op, dit probleem heb je niet meer blikjes van aluminium. Ook kan donker (bruin) glas de risico’s van het uiteenvallen van hopmoleculen in je bier licht beperken. Bruin glas filtert namelijk een deel van de lichtstralen waardoor het bier veel langer goed blijft.

Temperatuur

Belangrijk bij het drinken van een lekker bier is temperatuurschommelingen te voorkomen. Heerlijke aroma’s en de gist in je bier kunnen hierdoor snel aan kwaliteit gaan verliezen. En dat wil je natuurlijk liever niet. Bewaar het bier dan ook altijd op een plaats met een stabiele temperatuur.

Rechtop bewaren

Niet-gepasteuriseerd bier bevat gist die neerslaat op de bodem van de fles. Door de fles rechtop te laten staan voorkom je dat de gist zich bij het uit schenken van het bier verspreidt en daarmee het bier troebel maakt. Bij troebele en mistige bieren dient dit probleem zich minder voor.

Zuurstof

We weten allemaal dat frisdrank z’n prik verliest als je de fles te lang open laat staan. Dit zelfde principe geldt ook voor bier. Op het moment dat zuurstof in je bier terecht komt kan dit negatieve gevolgen met zich meebrengen voor de smaak van het bier. Er kunnen smaken ontstaan die de brouwerij niet zo bedoeld heeft en dus ook niet in het bier wil hebben. Daarom kent bier een houdbaarheidsdatum en raden we aan om een geopend bier binnen korte termijn alsnog te nuttigen. In onze blog ‘Kun je bier na openen bewaren’ zijn we hier dieper op ingegaan.

Het drinken van warm bier

Laten we eerst duidelijk maken dat we het niet echt hebben over warm op te warmen op het fornuis of boven een kampvuurtje. We spreken vaak van de kamertemperatuur van bier of bieren die je buiten in het zonlicht drinkt.

De waardering voor ambachtelijke bieren is de afgelopen decennia enorm gegroeid en het is een geweldige tijd om een bierliefhebber te zijn. Met zo’n overvloed aan uitstekende bieren om uit te kiezen, kan men zich afvragen of het nodig is om ze op te warmen. We geloven niet langer dat onze buiken vurige ketels zijn die kunnen worden gedoofd door een koude tocht. We hebben betere manieren om onszelf te pleasen met een overheerlijk crafbeertje die je vanzelf verwarmt. De eisen van een goede gezondheid en voeding schrijven ons niet voor dat wij onze bieren koud, lauw of warm moeten gaan drinken.  De enige reden om dit te doen is voor het plezier, zoals een klein handjevol bars en brouwerijen hebben herontdekt.

Zo heeft een New Yorkse cocktaillaboratorium genaamd Booker and Dax, het verwarmen van biercocktails met roodgloeiende pokers bedacht.  In Londen dankt een bar genaamd Purl zijn naam aan een warme ale-and-gin-drank die heel vroeger populair was onder arbeiders op de Thames. In Portland, Oregon, biedt Cascade Brewing hun Glueh Kriek aan, een scherp kersenbier dat heet wordt geserveerd met kruiden.

De meeste traditionele Engelse bieren hebben van oorsprong een lichte natuurlijke carbonatatie van de gist, in plaats van kunstmatig koolzuurhoudend te zijn, en bij een koele kamertemperatuur (niet warm, maar koel) zijn ze in de regel heerlijk en romig in de mond en kennen ze diepe, rijke, complexe smaken.

Een Porter of een Imperial Stout drink je dan ook het liefst ook kamertemperatuur. Test het verschil maar eens uit met een zeer gekoelde stout en een stout op kamertemperatuur. Welke variant heeft meer smaak?

Als je het hebt over een lichter biertje, zoals een IPA of een Pilsner, zijn ze eigenlijk bedacht om kouder gedronken te worden. Ken je de tv reclames waarbij Duitse Pilsners worden gepromoot?
IJskoud water spat tegen de flesjes bier aan en over het algemeen zie je een waterval op de achtergrond stromen. Ook een ice-bucket is geen overdreven reclame truc.
Over het algemeen zijn koolzuurhoudende dranken beter kouder en zijn de smaken van dit soort bieren frisser en meer geschikt voor koudere serveertemperaturen.

Maar als we het bijvoorbeeld hebben over donkerdere Belgische bieren (zoals een Dubbel of Quadrupel), iets zwaarders en zoeter, dan zijn hogere temperaturen meer geschikt dan voor een Pilsner of een Weizen.

Kortom, temperatuur beïnvloedt de smaak. Een biertje in het zonnetje laten staan is nog geen ramp, maar laat het dus niet al te lang staan. Je wilt je bier immers op de juiste temperatuur drinken om er de meeste smaak uit te halen. De aroma’s in het bier kunnen hierbij echt het verschil gaan maken!

Recent Posts