Grolsch Klassieke Blond


De Grolsch Klassieke Blond is een fris en fruitig Blond bier van ongeveer 6,7 procent alcohol. Dit bier, gebrouwen met Belgische Abdij gist, gerstemout, tarwemout en Saaz hop, is het tiende bier van Grolsch uit de zogenaamde Grolsch proeverij reeks. Eerder hebben wij ook geschreven over de Grolsch Kruidige Tripel.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,59/5.00

Deze Klassieke Blond wordt dus gebrouwen door brouwerij Koninklijke Grolsch te Enschede. Grolsch is een merk dat onder de bierlefhebbers weinig introductie behoeft. Het bekendste bier van Grolsch is dan ook de beugel en met het motto, Vakmanschap is Meesterschap hebben ze zichzelf op de kaart gezet.

De historie van Grolsch begint allemaal op 11 mei 1615, als Willem Neerfeldt een pand in Grol (Groenlo) koopt voor de start van een brouwerij. Eén van zijn brouwers, Peter Kuijper, zou later bekend worden als dé grondlegger van het Grolsch bier.

Peter Kuijper trouwt met Jenneken, de dochter van Willem Neerfeldt. Uit de overlevering blijkt dat Peter een hartstochtelijke passie heeft voor het brouwen van het lekkerste bier. Hij tracht namelijk de hand van Jenneken te winnen. Alleen door met haar te trouwen, kan hij de brouwerij overnemen, want deze dient in de familie te blijven.

Het verhaal gaat dat hij drie maal is afgewezen, omdat zijn bier nog niet perfect is. Pas als hij erin slaagt het ultieme bier met twee hopsoorten te brouwen, stemt ze toe met hem te trouwen. Een vrouw die duidelijk voor de beste smaak gaat! Heerlijk zeg zulke (bier)passie!

Die passie is tegenwoordig nog steeds terug te vinden bij deze Klassieke Blond. Het blond bier wordt aangeboden in de authentieke bruine beugelfles en dat geeft het bier een speciaal tintje. De Grolsch Klassieke Blond is het tiende bier van de Grolsch Proeverij in 2017, ontwikkeld door Meesterbrouwer Marc Janssen. De Grolsch Proeverij staat voor een unieke serie speciaalbieren, gebrouwen in de proefbrouwerij. In deze proefbrouwerij experimenteren en innoveren brouwers op basis van vakmanschap. De nieuwe creaties van de Meesterbrouwers zijn vervolgens gedurende een bepaalde periode exclusief verkrijgbaar in vijftig geselecteerde Grolsch horecagelegenheden.

De Grolsch Klassieke Blond bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Tarwemout
 • Gerstemout
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Fris en zoet van smaak
 • Gouden kleur
 • Witte schuimkraag
 • Tonen van citrus en fruit
 • Licht bloemig
 • Lichte bitterheid

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Grolsch Klassieke Blond wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 9 ℃ en dit bier te schenken in het bijpassende Grolsch glas of een tulpvormig glas.  De Grolsch Klassieke Blond is een uitstekende begeleider van rijpe kazen, gezouten noten en harde worst.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Grolsch Klassieke Blond krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten. Dit bier heeft een frisse, zoete en ietwat bloemige smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 6,7 procent.

Grolsch heeft met deze editie een heerlijke en verfrissend Blond bier in huis gehaald. Zeker een aanrader als je Blonde bieren houdt. Bij het inschenken krijgen we een mooie gouden kleur te zien met een stevige witte schuimkraag.  De bloemigheid van de Saaz hoppen proef je goed in het bier en ook zijn er diverse fruitige aroma’s te bespeuren in deze Klassieke Blond.  ruik je goed na het inschenken en bij de 1e slok proef je een zoete maar ook bittere smaak.

Dit blond bier is een goed doordrinkbaar bier en het uiterlijk van het bier is klassiek en verwijst naar de alom bekende Beugel fles.

Wij zijn enthousiast!

Recent Posts