Grolsch Kruidige Tripel


De Grolsch Kruidige Tripel is een frisse, fruitige en vooral kruidige Tripel. Dit bier, gebrouwen met kardemom, koriander, citroengras en curaçao-schil is fris en goed doordrinkbaar. Met een alcoholpercentage van ongeveer 8,3% is dit een relatief lichte Tripel te noemen.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,50/5.00

Deze Kruidige Tripel wordt dus gebrouwen door brouwerij Koninklijke Grolsch te Enschede. Grolsch is een merk dat onder de bierlefhebbers weinig introductie behoeft. Het bekendste bier van Grolsch is dan ook de beugel en met het motto, Vakmanschap is Meesterschap hebben ze zichzelf op de kaart gezet.

De historie van Grolsch begint allemaal op 11 mei 1615, als Willem Neerfeldt een pand in Grol (Groenlo) koopt voor de start van een brouwerij. Eén van zijn brouwers, Peter Kuijper, zou later bekend worden als dé grondlegger van het Grolsch bier.

Peter Kuijper trouwt met Jenneken, de dochter van Willem Neerfeldt. Uit de overlevering blijkt dat Peter een hartstochtelijke passie heeft voor het brouwen van het lekkerste bier. Hij tracht namelijk de hand van Jenneken te winnen. Alleen door met haar te trouwen, kan hij de brouwerij overnemen, want deze dient in de familie te blijven.

Het verhaal gaat dat hij drie maal is afgewezen, omdat zijn bier nog niet perfect is. Pas als hij erin slaagt het ultieme bier met twee hopsoorten te brouwen, stemt ze toe met hem te trouwen. Een vrouw die duidelijk voor de beste smaak gaat! Heerlijk zeg zulke (bier)passie!

Die passie is tegenwoordig nog steeds terug te vinden bij deze Kruidige Tripel. De tripel wordt aangeboden in de authentieke bruine beugelfles en dat geeft het bier een speciaal tintje. De Grolsch Kruidige Tripel is het eerste bier van de Grolsch Proeverij in 2017, ontwikkeld door Meesterbrouwer Marc Janssen. De Grolsch Proeverij staat voor een unieke serie speciaalbieren, gebrouwen in de proefbrouwerij. In deze proefbrouwerij experimenteren en innoveren brouwers op basis van vakmanschap. De nieuwe creaties van de Meesterbrouwers zijn vervolgens gedurende een bepaalde periode exclusief verkrijgbaar in vijftig geselecteerde Grolsch horecagelegenheden.

De Grolsch Kruidige Tripel bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Tarwemout
 • Gerstemout
 • Roggemout
 • Glucosestroop
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Fris en rijk van smaak
 • Goudgelige kleur
 • Witte schuimkraag
 • Tonen van citrus koriander en citroengras
 • Lichte bitterheid

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Grolsch Kruidige Tripel wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas of tulpvormig glas. De Grolsch Kruidige Tripel is een uitstekende begeleider van rijpe kazen, gezouten noten en harde worst.

 

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

15 punten

Score

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Grolsch Kruidige Tripel krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. Dit bier heeft een frisse maar rijke smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 8,3 procent.

Grolsch heeft met deze editie een heerlijke en verfrissende Tripel in huis gehaald. Zeker een aanrader als je niet van zoet bier houdt. Bij het inschenken krijgen we een troebele goudgelige kleur te zien met een witte schuimkraag.  De kruidigheid ruik je goed na het inschenken en bij de 1e slok proef je een zoete maar ook bittere smaak. Aroma’s van koriander en citroengras komen meteen naar voren wat het bier helemaal afmaakt. Het alcoholpercentage is vrij laag voor een tripel, wat het een goed doordrinkbaar bier maakt.

Wij zijn enthousiast!

Recent Posts