Gouden Carolus Whisky Infused


De Gouden Carolus Whisky Infused van de Belgische brouwerij Het Anker is een opmerkelijk bier met een hoog alcoholpercentage van ongeveer 11,7%. Een behoorlijke zware jongen dus met smaakcombinaties die behoorlijk krachtig van smaak zijn zoals chocolade, vanille en eikenhout. Het bier is geïnfuseerd met whisky uit de eigen brouwerij. Dat is op zo’n manier gebeurd dat zowel de smaak van het bier als de whisky optimaal tot hun recht komen. De whisky en het bier zijn in deze Quadrupel perfect in balans.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            4,06/5.00

Het Anker is de stadsbrouwerij die deze Gouden Carolus special brouwt in de Belgische stad Mechelen. De brouwerij bevindt zich aan de rand van het Mechels begijnhof en men brouwt er de bieren Gouden Carolus (Classic, Tripel, Ambrio, Hopsinjoor, UL.T.R.A. en Christmas), Gouden Carolus Cuvée van de Keizer (Imperial Blond, en Imperial Dark), Maneblusser (Lente, Herfstbok, Wit), Boscoli en Lucifer.

De oudste verwijzing naar de brouwerij dateert uit 1471 wanneer Hertog Karel de Stoute een stadswet inriep dat het bier van de begijnen werd vrijgesteld van accijnzen voor de patiënten en eigen gebruik. In 1872 kocht de familie Van Breedam stadsbrouwerij en na verbouwingen had deze brouwerij als een van de eerste een moderne stoomketel. De brouwerij kreeg de firmanaam n.v. Boonaerts & Van Breedam. Op 31 december 1904 werd de naam omgevormd tot Het Anker en in 1912 bouwde Victor Van Breedam er de eerste mouterij in Vlaanderen, volledig gebouwd in gewapend beton. Het mout dat men hier produceerde diende als grondstof voor brouwerij Het Anker en omliggende brouwerijen.

De Gouden Carolus Whisky Infused bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Tarwemout
 • Suiker
 • Whisky
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Volle en rijke smaak
 • Donkere kleur
 • Crème achtige schuimkraag
 • Aroma’s van vanille, eikenhout en chocolade
 • Zachte nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Gouden Carolus Whisky Infused wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in een bolvormig of tulpvormig glas. Serveer dit bier niet te koud, want dan gaan er vele smaken verloren! De Gouden Carolus Whisky Infused is een uitstekende keuze als begeleider van gekruide gerechten of vleesgerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Gouden Carolus Whisky Infused krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten.

De Gouden Carolus Whisky Infused is een heel bijzonder bier. De Gouden Carolus serie kennen we vooral van de Tripel. Met hoge verwachtingen schenken we deze Quadrupel in. Bij het inschenken zien we direct een mooie warme donkere en in het licht een kastanjeachtige kleur. De crèmekleurige schuimkraag maakt het geheel af die ook nog eens aangenaam blijft hangen.

Bij de 1e slok proeven we direct een rijk maar ook zeer krachtig smakenpalet. Tonen van eikenhout, vanille, mokka en chocolade komen je tegemoet. Samen met het alcoholische mondgevoel komt het heerlijk samen. De afdronk is fluweelzacht en daarbij komt langzaam de whisky om de hoek kijken. De combinatie van whisky en bier is perfect in balans. Een heerlijk bier om goed de tijd voor te nemen, en deel dit bier vooral! Iedereen mag ervan genieten.

Recent Posts