Samen met kok Bent hebben wij van BesteBiertje.nl een unieke snack voor jullie samengesteld. Als je dit proeft en geloof ons: dan wil je alleen maar meer!
Door aandacht en perfectie zijn deze Bitterballen voorzien van een heerlijke wildsmaak in combinatie met bier wat zorgt voor een unieke smaakbeleving.
Het draait allemaal om de smaak die het bier zal geven aan het wilde vlees. Wij raden aan om creatief maar verstandig om te gaan met je bierkeuze. We raden donkere maar rijke en complexe bierstijlen aan. Denk hierbij aan stijlen als amber, dubbel, of quadrupel bieren. Hoe meer smaakcomplexen naar voren komen, hoe unieker de smaak die aan het wilde vlees gegeven wordt.
Het bier dat we voor deze Bitterballen hebben gebruikt is namelijk de Westmalle Dubbel.
De Westmalle Dubbel is een trappistenbier dat in de abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle wordt gebrouwen. De Westmalle Dubbel heeft een alcoholpercentage van ongeveer 7 procent alcohol, zit vol fruitige aroma’s en esters en heeft tonen van gebrande mout.
De smaak is zoet met een verfijnde bitterheid. Dit geheel maakt het een heerlijk klassiek Belgisch speciaalbier.
Al trek gekregen? Laten we naar de ingrediënten voor de Bitterballen met Ree en Westmalle Dubbel gaan.
Bitterballen met Ree en Westmalle Dubbel
Ingrediënten voor 4 personen
Ingrediënten voor het stoofvlees | Hoeveelheid |
Westmalle Dubbel | 1 flesje |
Witte boterham | 1 snede |
Cola | 33 cl. |
Bloem | 3 eetlepels |
Uien | Twee stuks |
Ree poulet | 1 stuks |
Knoflook | |
Pure chocolade | 1 blok |
Mosterd l’ Ancienne Dijon | |
Zout en peper |
Ingrediënten bitterballen | Hoeveelheid |
Stoofvlees | |
Agar Agar | 8 gram (poeder) |
Bloem | |
Roomboter | Flinke plak |
Runderbouillon | Blokje |
Bouillionpoeder | |
Panko (paneermiddel) | |
Eieren | 2 stuks |
Weegschaal |
Bereidingswijze
- Bereid het stoofvlees als volgt.
- Kruid het poulet met ruim zout en peper.
- Snijd de uien in fijne blokjes.
- Snijd de knoflook fijn.
- Schroei het poulet in delen hard dicht in een bakpan.
- Deponeer het poulet vervolgens met braadvocht in een braadpan.
- Blus de bakpan af met een beetje heet water en deponeer ook het gecreëerde fond in de braadpan.
- Bestrooi het vlees met de 3 eetlepels bloem en zet de braadpan op laag vuur.
- Bak in de bakpan de uien lichtbruin en voeg de knoflook toe tot deze zijn aroma af begint te geven.
- Voeg de uien en knoflook bij het vlees.
- Voeg de Westmalle en de Cola toe.
- Breng het geheel richting de kook en laat dan op laag vuur verder sudderen.
- Besmeer de boterham royaal met mosterd en voeg deze bij het stoofvlees.
- Proef het geheel en breng op smaak met zout en peper.
- Laat het vlees gaar stoven.
- Verwijder het vlees uit de braadpan en trek of snijd het fijn tot mooi draadjesvlees.
- Het draadjesvlees moet niet erg droog zijn dus er mag een beetje stoofvocht bij tot het een licht vochtige substantie word.
- Verwarm de runderbouillon in een pannetje.
- Smelt de boter in een ruime pan en zodra deze uit is gebruist voegen we de bloem toe.
- Blijf de roux al roerende garen tot deze licht begint te kleuren en voeg langzaam de bouillon toe om klonten te voorkomen.
- Pak nu het stoofvlees, de natte en de droge bouillon, voeg deze bij de roux.
- Kook de hele massa op tot hij goed begint te binden.
- Haal de pan van het vuur en voeg de agar agar toe, let op deze mag niet koken!
- Roer het geheel goed door elkaar en stort uit in een ovenschaal.
- Het geheel moet goed terugkoelen om er mooie ballen van te kunnen draaien.
- Weeg bolletjes van 30 gram af met een weegschaal.
- Coat ze op de volgorde: Bloem – ei – bloem – ei – panko.
- Frituur bij +/- 180 graden zo ongeveer 3 minuten (koelkasttemperatuur).
Serveertips
- Lekker bij de borrel
- Als garnituur bij wildgerechten.
- Tussen een witte bol met mosterd.
Tip:
Maak ook eens ander stoofvlees met een ander bier.
Zolang je dezelfde gewichten en vochtgehaltes toepast(voor rundvlees of wild), is dit receptuur een mooie basis.
Krijg jij al trek?