Wat is de beste temperatuur om bier te bewaren? – Wist jij dit al?


De meeste mensen beseffen niet dat de ideale temperatuur om bier te bewaren eigenlijk lager is dan wat je gewoonlijk in de koelkast aantreft. Per soort bier kunnen de verschillen en de uiteindelijke smaken bij diverse temperaturen van het bier verschillen. In dit artikel leggen we uit welke temperatuur je het beste aan kunt houden voor het bewaren van diverse soorten bier.

Voor het meeste bier ligt de “perfecte temperatuur” tussen 10 ℃  en 13 ℃. Dit is koel genoeg om te voorkomen dat je bier bederft, maar ook niet zo koud dat het zijn smaak verliest. Als je een kelder of ruimte hebt dat het hele jaar door rond deze temperatuur blijft, is dat ideaal om bier goed op de juiste temperatuur te bewaren.

Welke temperatuur bij welk soort bier?

In de bierwereld kennen we veel verschillende soorten bier. Daar horen ook weer verschillende temperaturen bij. We lichten een aantal biersoorten met de bijbehorende bewaartemperatuur toe.

Pilsner/lager
Sommige lichtere bieren, zoals pilsner of lager, kunnen het best wat kouder bewaard worden, meestal rond de 6 a 8 ℃ . Dit helpt om de moutige aroma’s die deze biersoorten geven goed te behouden.

Als je niet zeker weet op welke temperatuur je koelkast thuis is ingesteld, kun je dat gemakkelijk controleren met een koelkastthermometer. Stop hem gewoon in de koelkast en controleer de waarde na een paar uur. Als het niet op de ideale temperatuur voor je bier is, pas de instelling van je koelkast daarop aan.

Blond
Voor blond bier is de ideale bewaartemperatuur lager dan voor de meeste andere biersoorten, rond 3,5 tot 6 ℃. Dit helpt om de delicate smaak van deze biersoort te bewaren. Als je koelkast thuis niet op deze temperatuur ingesteld is, kun je misschien investeren in een kleine koelkast die je speciaal kunt gebruiken om blond bier in te bewaren.

Bruin/dubbel
De ideale bewaartemperatuur voor bruin of dubbel bier is tussen de 10 ℃  en 13 ℃.  Dit helpt om de rijke smaak van het bier te bewaren. Als je koelkast thuis niet op deze temperatuur ingesteld is, kun je investeren in een kleine temperatuur kast die je speciaal kunt gebruiken om bruin bier in te bewaren.

IPA
De ideale bewaartemperatuur voor IPA bier is tussen 10 ℃  en 13 ℃.  Dit helpt om de smaak en het aroma van de hop te bewaren. IPA bieren staan vooral bekend om de hoppige en fruitige aroma’s. Als je koelkast thuis niet op deze temperatuur is ingesteld, kun je investeren in een kleine koelkast die je speciaal kunt gebruiken om IPA bier in te bewaren.

Stout
De ideale bewaartemperatuur voor een Stout bier is tussen 10 ℃  en 13 ℃.  Dit helpt om de rijke smaak van het bier te bewaren. Denk hierbij aan tonen van koffie, chocolade, toffee, vanille en karamel.

Tripel
De ideale bewaartemperatuur voor een Stout bier is tussen 10 ℃  en 13. Dit helpt om de smaak en het aroma van het bier te bewaren.

 

Recent Posts