Uiensoep met Blond bier


Na een koude sneeuwerige winterse dag buiten is er niets lekkerder dan voor de kachel opwarmen met een hete kom soep. Een beetje geduld vergt deze soep wel maar je word er heerlijk warm en vol van.
4 soorten ui, 4 smaken, 1 rauw en 3 bereidingen. Met smaken als bitter, zoet, zout en zuur erin verwerkt.

BesteBiertje.nl heeft in samenwerking met kok Bent voor jullie een heerlijk recept uitgedacht! Natuurlijk ook met een bier erin verwerkt! Namelijk de Leffe Blond.

Uiensoep met Blond Bier

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 60 minuten totaal

Ingrediënten

Hoeveelheid

Witte ui

2 grote uien

Rode ui

3 grote uien

Gele ui

5 grote uien

Sjalotten

6 stuks

Knoflook

1 Teen

Tijm

5 takjes of 1 grote eetlepel gedroogd

Leffe Blond bier

500 ml

Zout & Peper

Naar smaak

Bouillon (Rund of Groente)

2 blokjes

(Spek)

(eventueel 0.25 kg)

Appelstroop

Naar smaak

Suiker

Naar smaak

Balsamico Azijn

Naar smaak

Water

1 liter

Bereidingswijze

  1. Verwijder de schillen van de witte, rode en gele ui.
  2. Snijd deze uien allemaal in mooie ringen of julliënne(reepjes), houd ze wel allemaal apart!
  3. Verwijder de kontjes van de sjalotten(laat de schil eraan).
  4. Zet de Sjalotten gedurende 14 minuten in de oven.
  5. Bak de rode en gele uien apart van elkaar.
  6. Bak de rode uien in boter op middelhoog vuur en zodra ze langzaam beginnen te karamelliseren voegt u een scheut balsamico azijn toe, eventueel ook nog een scheut appelstroop.
  7. Bak de Gele uien in boter en laat deze op laag vuur langzaam karamelliseren, om het proces te versnellen kunt u een schepje suiker toevoegen.
  8. Breng de gebakken uien op smaak met zout en peper.
  9. Als u vega wilt eten hoeft u geen spek uit te bakken, bak dan de knoflook even aan en blus af met het blond bier.
  10. Wilt u wel spek in uw soep, bak deze uit en blus de pan daarna af met het blond bier.
  11. Voeg de rode en gele uien toe aan het blond bier.
  12. Pers met de vingers de ondertussen licht afgekoelde sjalotten uit de schil, de toprestjes graag verwijderen.
  13. Voeg de tijm & bouillon en water toe aan de soep.
  14. Voeg ook de gepofte sjalotten toe.
  15. Breng het even aan de kook en neem het gas terug.
  16. Laat de witte uien nog 5 min in de soep wellen.

Serveertips en bierkeuze

Bij deze overheerlijke soep hebben we een Leffe Blond gebruikt. De Leffe Blond  is een authentiek blond abdijbier. Dit bier is soepel van smaak en licht bitter in de finish.

Bij bier- en foodcombinaties draait alles om een goede smaakmatch. De Leffe Blond geeft een goed balancerend effect aan deze uiensoep. Met smaaktonen van vanille en kruidnagel geeft het een heerlijke toevoeging.

Bij deze uiensoep met blond bier zijn de volgende side dishes lekker om er bij te doen:

  • Kaas crostini’s
  • Knoflookbrood
  • Foccacia
  • Tosti’s

*Heb je geen Leffe Blond in huis, dan kun je gerust een ander krachtig Blond bier gebruiken voor de Uiensoep.

Recent Posts