Texels Skuumkoppe


skuumkoppe

Texels Skuumkoppe: karaktervol donker tarwebier!

De Texels Skuumkoppe van de Texelse Bierbrouwerij is de trots van Texels; een karaktervol donker tarwebier waaraan diverse moutsoorten en de karakteristieke bovengisting een volle smaak geven. Met een alcoholpercentage van ongeveer 8%.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,62/5.00

De trots van Texels, tarwebier waaraan diverse hopsoorten en de karakteristieke bovengisting een vollere smaak geven dan aan ander tarwebier. ‘Skuumkoppe’ noemen de strandjutters op Texel de witte  koppen op de golven van de ruige zee rond dit bijzondere eiland. Skuumkoppe is dan ook een bier voor elk seizoen. Nagisting op fles en ongefilterd, met een beetje gist om het extra gul te laten smaken. Hier hoeft geen schijfje citroen bij. Puur, robuust, recht door zee: bier als Texel zelf.

Wat is het verhaal achter deze brouwerij?

In de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild maakt de Texelse Bierbrouwerij speciaalbier met traditioneel vakmanschap en eigentijdse technologie. De brouwmeesters van de Texelse Bierbrouwerij maken sinds 1999 hun bijzondere bieren. Texels speciaalbier wordt gebrouwen van uitsluitend natuurlijke grondstoffen, waaronder Texelse gerst. Dat maakt al de speciaalbieren tot een puur product van Texel.

Onder de Waddenlucht, midden tussen de uitgestrekte groene weiden aan de rand van natuurgebied ‘De Hoge Berg’ staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Waar vroeger kaas werd gemaakt, glanzen nu de koperen brouwketels. Het hart van een brouwerij waar bijzonder Texels bier zijn oorsprong vindt.  

Kun je zilte Waddenlucht proeven in een glas bier? Het bier van Texels is nauw verbonden met de ongerepte natuur van het eiland. Door het unieke klimaat: meer zonuren en minder regen laten gerst en tarwe groeien met uitgesproken dikke korrels. Als het bier rijpt in volmaakte rust, zorgen de Texelse schapen voor leven in de brouwerij wanneer ze worden getrakteerd op bostel: het restproduct van de mout dat overblijft na het brouwen.

Wat maakt nu deze Texels Skuumkoppe zo lekker? In dit bier zitten de volgende ingrediënten:

  • Duinwater
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Volle en rijke smaak
  • Amberachtige kleur
  • Een stevige schuimkraag
  • Licht bittere nasmaak

 

Dit populaire Texels biertje heeft in 2018 bij de World Beer Awards de 1e prijs gewonnen als beste Nederlandse biertje van 2018!

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Texels Skuumkoppe wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in het Texels Bierbrouwerij glas of een kelkachtig glas.  De Texels Skuumkoppe een uitstekende begeleider van onder meer gekruide gerechten, vis en vleesgerechten en jonge kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Texels Skuumkoppe krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Dit bier heeft een krachtige smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 8 procent.

Een mooi bier met een niet te hoog alcohol percentage. Hij is licht fruitig en je proeft meteen dat het een tarwebier is. Ook is het bijzonder dat de meeste ingedriënten van dit bier van het eigen eiland komen. Dat zie je ook meteen terug in het design van het bier. Het maakt het meteen een eigen en karaktervol biertje.

Het bier verveelt daarnaast ook niet snel. Ook de geur en amberachtige kleur zijn uitnodigend. Je hoeft geen door gewinterde drinker te zijn om hier van te genieten. Plof lekker op de bank, zet een goede film op en serveer bij dit bier een lekker borrelplankje. Genieten met een grote G!

Recent Posts