Texels Skiller Wit


De Texels Skiller Wit is een fris tarwebier van 5% alcohol. Dit Witbier zit boordevol smaak en kent een dorstlessend karakter. Een eilandbier die verfrissend en kruidig is met dank aan zijn zuiver natuurlijke ingrediënten, zoals duinwater, gerst en tarwe van Texels.

Score BBS:      7,5/10

Untappd:            3,46/5.00

Fris, kruidig en stralend als het eiland zelf. De naam is een ode aan het karakteristieke vissersdorp Oudeschild – Ouweskil in het Texels – waar de brouwerij gevestigd is. Texels Skiller Wit is ambachtelijk witbier, gebrouwen in de stijl van het Belgische ‘Wit’, met een hint van citrus en kruiden. Met een zalig romige, licht fruitige en kruidige afdronk biedt het ontspanning en verkoeling op warme en tropische dagen. Texels Skiller Wit is fris als de branding en stralend als de zomerzon – een glas vol puur Texels genot.

Wat is het verhaal achter de brouwer van dit winterbier?

In de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild maakt de Texelse Bierbrouwerij speciaalbier met traditioneel vakmanschap en eigentijdse technologie. De brouwmeesters van de Texelse Bierbrouwerij maken sinds 1999 hun bijzondere bieren. Texels speciaalbier wordt gebrouwen van uitsluitend natuurlijke grondstoffen, waaronder Texelse gerst. Dat maakt al de speciaalbieren tot een puur product van Texel.

Onder de Waddenlucht, midden tussen de uitgestrekte groene weiden aan de rand van natuurgebied ‘De Hoge Berg’ staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Waar vroeger kaas werd gemaakt, glanzen nu de koperen brouwketels. Het hart van een brouwerij waar bijzonder Texels bier zijn oorsprong vindt. 

Kun je zilte Waddenlucht proeven in een glas bier? Het bier van Texels is nauw verbonden met de ongerepte natuur van het eiland. Door het unieke klimaat: meer zonuren en minder regen laten gerst en tarwe groeien met uitgesproken dikke korrels. Als het bier rijpt in volmaakte rust, zorgen de Texelse schapen voor leven in de brouwerij wanneer ze worden getrakteerd op bostel: het restproduct van de mout dat overblijft na het brouwen.

Wat maakt nu deze Texels Skiller Wit zo speciaal? In dit bier zitten de volgende ingrediënten:

 • Duinwater
 • Gerstemout
 • Tarwe
 • Citrus
 • Koriander
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Verfrissende smaak
 • Lichtgelige kleur
 • Een witte schuimkraag
 • Kruidige tonen
 • Zachte nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Texels Skiller Wit wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6℃ en dit bier te schenken in het Texelse Bierbrouwerij glas of een langwerpig glas zoals op de foto van dit artikel.  De Texels Skiller Wit is een uitstekende begeleider van onder meer salades, kip en vleesgerechten en borrelplankjes.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok  

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

20 punten

0
Totale score (max 100)

De Texels Skiller Wit krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Dit verfrissende tarwebier heeft een kruidige smaak met een alcoholpercentage van 5%. Een goede dorstlesser dus!

Bij de 1e slok van dit bier proeven we een verfrissende en kruidige smaak. Die smaak kenmerkt zich met citrus en koriander. De klassieke ingrediënten voor een heerlijk witbier!  

Als we het bier inschenken zien we een lichtgelige kleur met een witte schuimkraag. Zeker een aanrader om dit bier tijdens warmere temperaturen te drinken. Lekker op het terras in bijzijn van goed gezelschap. Serveer er een lekker borrelplankje en genieten maar!  

Recent Posts