Texels Noorderwiend


De Texels Noorderwiend van de Texelse Bierbrouwerij is een echte winterparel van Texel;  een hartverwarmend winterbier. Dit robuuste winterbier is o.a. gebrouwen met gedroogde curacaoschillen die het winterbier een aparte tint geeft. Met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5% is het een redelijk zwaar bier, maar toch goed doordrinkbaar.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,48/5.00

Wat is het verhaal achter de brouwer van dit winterbier?

In de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild maakt de Texelse Bierbrouwerij speciaalbier met traditioneel vakmanschap en eigentijdse technologie. De brouwmeesters van de Texelse Bierbrouwerij maken sinds 1999 hun bijzondere bieren. Texels speciaalbier wordt gebrouwen van uitsluitend natuurlijke grondstoffen, waaronder Texelse gerst. Dat maakt al de speciaalbieren tot een puur product van Texel.

Onder de Waddenlucht, midden tussen de uitgestrekte groene weiden aan de rand van natuurgebied ‘De Hoge Berg’ staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Waar vroeger kaas werd gemaakt, glanzen nu de koperen brouwketels. Het hart van een brouwerij waar bijzonder Texels bier zijn oorsprong vindt. 

Kun je zilte Waddenlucht proeven in een glas bier? Het bier van Texels is nauw verbonden met de ongerepte natuur van het eiland. Door het unieke klimaat: meer zonuren en minder regen laten gerst en tarwe groeien met uitgesproken dikke korrels. Als het bier rijpt in volmaakte rust, zorgen de Texelse schapen voor leven in de brouwerij wanneer ze worden getrakteerd op bostel: het restproduct van de mout dat overblijft na het brouwen.

Wat maakt nu deze Texels Noorderwiend zo speciaal? In dit bier zitten de volgende ingedriënten:

 • Duinwater
 • Gerstemout
 • Tarwemout
 • Curacao schillen
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Rijke smaak
 • Amberachtige kleur
 • Een stevige schuimkraag
 • Zoete tonen van curaçao schil
 • Licht bittere nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Texels Noorderwiend wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in het Texelse Bierbrouwerij glas of een kelkachtig glas.  De Texels Noorderwiend een uitstekende begeleider van onder meer gekruide gerechten, vis en vleesgerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier         

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Texels Noorderwiend krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Dit winterbier heeft een krachtige smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5%.

Bij de 1e slok van dit bier proeven we direct een volle smaak. Die smaak kenmerkt zich met gedroogde curaçaoschillen die het winterbier een aparte tint geeft. Ook proeven we tonen van een bepaalde zoetstof die het bier een aangenaam vleugje geeft.

Als we het bier inschenken valt ons meteen de mooie amberachtige kleur op. De crème achtige schuimkraag is de finishing touch op dit mooie winterbier.

Zeker een aanrader om dit bier in de herfst of winter te drinken. Steek de kachel of open haard aan, voetjes hoog en geniet met deze Texels Noorderwiend.

Recent Posts