Tête De Mort


De Tête de Mort is een Belgische Tripel van hoge gisting van ongeveer 8,1% alcohol. De Tête de Mort kent een uitgebreid smakenpalet en heeft een mooie gouden kleur met een romige witte schuimkraag. Het bier is zoet als complex en heeft tonen als fruitig en bloemig.

Score BBS:      7,5/10

Untappd:            3,51/5.00

Dit bier wordt gebrouwen door de Belgische brouwerij Brasserie du Bocq. Het is een klassiek Waals familiebedrijf gelegen in Purnode, een dorpje in de gemeente Yvoir in de Condroz. Brasserie du Bocq is genoemd naar de Bocq, een zijriviertje van de Maas. In 2015 werd de brouwerij overgenomen door de Belgisch brouwerij Corsendonk.

In 1858 begon de landbouwer Martin Belot met het brouwen van bier op zijn eigen boerderij. Aanvankelijk heette het bedrijf Brasserie Belot Frères et Soeur (Belots broers en zussen), omwille van de deelname van vier van de veertien kinderen uit het gezin van Belot. De brouwerij maakte een hele reeks bieren, van tafelbier tot zwaardere bieren en bezorgde de bieren zelf aan zijn klanten. In het jaar 1925 werd de naam veranderd in Brasserie Belot Frères en de leiding kwam dan bij zijn kleinzoon Victor Belot terecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 kwam zijn zoon Joseph Belot aan het roer te staan van de toen inmiddels genoemde Brasserie du Bocq.

In 1960 stopte men met de boerderijactiviteiten en in 1967 besloten zijn om alleen nog maar speciaalbier te gaan produceren. In hetzelfde jaar werd de nabijgelegen Brasserie Centrale uit Marbaix-la-Tour overgenomen, waar men bier bleef brouwen tot het jaar 1983. Vanaf dat jaar werden alle brouwactiviteiten weer overgeheveld naar zijn oorsprong, in Purnode.

De familie Keersmaekers, eigenaar van brouwerij Corsendonk, nam in 2015 Brasserie du Bocq over. Deze familie had sinds 2010 al aandelen in het bedrijf en liet hun Corsendonk-bieren er ook brouwen. Vanaf 2015 nam Corsendonk de brouwerij volledig over.

De Tête de Mort kent o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Gouden kleur
  • Stevige witte schuimkraag
  • Verfrissende smaak
  • Verstopt kruidje
  • Zachte afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Tête de Mort wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 9 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. De Tête de Mort is een uitstekende begeleider van onder meer kruidige gerechten , vleesgerechten en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier       

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Tête de Mort krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

Bij het inschenken van de Tête de Mort krijgen we een mooie gouden kleur te zien waarbij een stevige witte schuimkraag oppropt. In de geur nemen we fruit tonen en een verstopt kruidje waar. Bij de 1e slok proef je direct een zeer verfrissende tripel. Met een smaakpalet van zoet, fruitig en bloemig is het een zeer aangenaam bier. Ook is het koolzuurgehalte erg prettig waarbij het wat hogere alcoholpercentage van ongeveer 8% nauwelijks opvalt.

Het design van het bier is leuk bedacht, echter heb je het idee dat het een wat zwaardere tripel zou zijn. Maar wellicht is dat juist de val van deze Tripel!

Recent Posts