‘t IJ Blondie


De Blondie is een fris, soepel Amsterdams biertje met fruitige smaken, vleugje hop en een subtiele moutigheid. Dit ongefilterde bier is een tikkeltje minder zoet dan je zou verwachten bij een normaal blond bier. Het maakt het tot een frisse dorstlesser met slechts 4,8% alcohol.

Score BBS:      7,5/10

Untappd:            3,25/5.00

Dit blond bier wordt gebrouwen door Brouwerij ‘t IJ uit Amsterdam. Deze Amsterdamse brouwerij waar uitsluitend speciaalbieren gebrouwen worden  is gevestigd in het oosten van de stad. Het bier wordt op twee locaties gebrouwen. Aan de Funenkade, naast Molen de Gooyer, worden alle tapbieren van de brouwerij gebrouwen. Op deze locatie bevindt zich ook het proeflokaal van de brouwerij. In de tweede brouwerij aan het Zeeburgerpad worden alle flesbieren gebrouwen. De totale capaciteit van de twee locaties is zo’n 22000 hectoliter per jaar. In ‘t Vondelpark is sinds 2019 het tweede proeflokaal gevestigd: Proeflokaal ‘t Blauwe Theehuis.

Voor het brouwen van de Blondie worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Fris blond bier
  • Fruitige en kruidige tonen
  • Gouden gouden kleur
  • Witte schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de ‘t IJ Blondie wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. De Blondie is een uitstekende begeleider van onder meer salades, kip en gevogelte, witvis, vleesgerechten, en romige kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

20 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De ‘t IJ Blondie krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Het lichte blond bier heeft een frisse smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 4,5 procent.

Bij het inschenken van dit bier zien we een gouden kleur en een goede witte schuimkraag, Makkelijk doordrinkbaar met een fris karakter. Tonen van fruitigheid en een beetje kruidigheid zijn goed te proeven in dit bier. De smaak blijft dan ook lekker hangen na een slok.

Het maakt tot tot een goed doordrinkbaar bier waarvan je snel een tweede besteld als je op het terras zit. Heerlijk!

Recent Posts