Stadsbrouwerij 013 Tot op ‘t Bot


De Tot op ‘t Bot is een prijswinnende Black IPA van 6,5% alcohol. Deze Black IPA is een ware smaaksensatie en is een ode aan sjacheraar, charlatan en vechtersbaas Piet Stams. Een bier met veel body, geroosterde mouten en een speciale balans tussen de koffiebitterheid van een stout en de fruitigheid van de IPA.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,41/5.00

Dit bier wordt gebrouwen door Stadsbrouwerij 013 uit Tilburg en deze brouwerij zag het levenslicht in 2017. De initiatiefnemers van deze brouwerij runnen naast deze brouwerij ook de Stadsbrouwerij Eindhoven en het bijhorende en alom bekende café 100 Watt.

Stadsbrouwerij 013 richt zich op de combinatie van de Tilburgse identiteit en het brouwen van smaakvolle en authentieke speciaal bieren met een eigen verhaal. Zo dus ook het verhaal van Piet Stams:

‘’Piet Stams was terugkerend onderwerp voor menig keukentafel gesprek of dronkenmans-anekdote in de kroeg. Berucht door zijn vele vechtpartijen, vernielingen, diefstallen en een legendarische politie-achtervolging met langs de kanten van de Goirkestraat een groot publiek van lachende Tilburgers.’’

In het pand van Stadsbrouwerij 013 is ook een proeflokaal gevestigd waarbij voedsel ook centraal staat. Op de menukaart van dit proeflokaal staan bourgondische specialiteiten, bereid met vele lokale producten, die perfect aansluiten bij de bieren die worden gebrouwen bij Stadsbrouwerij 013.

Geniet van de, met heerlijkheid verweven, Tilburgse speciaalbieren van Stadsbrouwerij 013!

De Stadsbrouwerij 013 Tot op ‘t Bot bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse smaak
  • Aroma’s van citrus
  • Diepzwarte kleur met een lichte rode glans
  • Crème kleurige schuimkraag
  • Lichte bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Stadsbrouwerij 013 Tot op ‘t Bot wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6℃ en dit bier te schenken in een IPA of Shaker glas. De Stadsbrouwerij 013 Tot op ‘t Bot IPA is een uitstekende begeleider van onder meer zoete desserts, stoofpotjes, streetfood of op de borrelplank.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

20 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Stadsbrouwerij 013 Tot op ‘t Bot krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

We snappen heel goed dat dit bier de Gouden Medaille heeft veroverd op de Dutch Beer Challenge 2021.

Bij het inschenken van dit bier zien we een diepzwarte kleur met een crème kleurige schuimkraag. Als we het bier in het licht houden zien we ook een mooie lichte en rode gloed in het bier. In de neus nemen we een citrus geur waar, maar ook een vleugje koffie en chocolade lijkt het.

Zodra we een eerste slok nemen van dit bier proeven we een rijk bier. Een Black IPA die vol van smaak is maar tegelijk ook erg fris. Een speciale combinatie van citrus en koffie dansen op je gehemelte. Nu snappen we de verwijzing naar Piet Stams ook heel goed. De afdronk is licht bitter en daarmee goed in balans.

Het design van het bier is leuk bedacht en is daarmee ook een ode aan de beruchte veelvraat en cultheld van Tilburg.

Recent Posts