Sierra Nevada California IPA


De California IPA van de Amerikaanse brouwerij Sierra Nevada is een traditionele Session IPA met een laag alcoholpercentage van 4,2%. Het is een heerlijk verfrissend bier met smaken als citrus en ananas. Bij het brouwen van deze IPA heeft de brouwerij speciale hopsoorten toegevoegd zoals Simcoe, Chinook en Crystal hop.

Score BBS:      8,0/10

Untappd:            3,49/5.00

Sierra Nevada bevindt zich in Chico (Californië) in de Verenigde Staten. De Sierra Nevada Brewing Co. kent zijn oorsprong in 1979 en is opgericht door thuisbrouwers Ken Grossman en Paul Camusi in Chico. Vanaf 2016 is Sierra Nevada Brewing de zevende grootste brouwerij in de Verenigde Staten en de derde grootste particuliere brouwerij in de Verenigde Staten.

Samen met de locatie van de brouwerij beweert Grossman dat de naam van het bedrijf voortkomt uit zijn liefde voor wandelen in de bergen van de Sierra Nevada. Met $ 50.000 aan leningen van familie en vrienden huurden Grossman en Camusi een pakhuis van 280 m2 en voegden afgedankte zuivelapparatuur en schroothoopmetaal samen om hun eigen brouwapparatuur te maken. Later kochten zij tweedehandse koperen brouwketels uit Duitsland, voordat ze in 1989 naar hun grotere, huidige brouwerij verhuisden.

De eerste partij bier die ter plaatse werd gebrouwen, was de Pale Ale in november 1980. Het jaar daarop introduceerde de Sierra Nevada brouwerij de Celebration, een IPA, die nog steeds wordt vrijgegeven in het winterseizoen. Het bedrijf verkocht in het eerste jaar 950 Amerikaanse biervaten (1.110 hectoliter) bier en in het tweede jaar het dubbele zelfs.

Sierra Nevada is dus reeds 40 jaar actief als craft beer brouwerij.  Met een brouwerij aan de west- als aan de oostkust, weten zij geheel Amerika te voorzien van hun wereldberoemde Pale Ale op de tap. Ondertussen worden zij ook steeds beroemder in Europa en Azië en zijn de bieren niet meer weg te slaan uit de assortimenten. De Albert Heijn in Nederland verkoopt al een lijn van Sierra Nevada bieren!

Ondanks dat ze in de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot een van aller grootste craft bier brouwerijen, zijn ze nog altijd volledig (financieel) onafhankelijk.

Meer weten over de oorsprong van deze prachtige Amerikaanse brouwerij? Bekijk dan onderstaand filmpje.

 

De Sierra Nevada California IPA kent o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Gouden kleur
  • Witte schuimkraag
  • Verfrissende smaak
  • Citrus en ananas
  • Bitterheid die lang blijft hangen

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Sierra Nevada California IPA wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een IPA glas. De California IPA is een uitstekende begeleider van onder meer frisse salades, kipgerechten of BBQ-gerechten. Ook volstaat het niet bij een zoet dessert.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak            

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Sierra Nevada California IPA krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

We zijn zeer positief verrast van de Session IPA. Sierra Nevada staat bekend om zijn IPA en Pale Ale bieren. Bij het inschenken van de California IPA merkt ons meteen de hoppige en citrus geuren op. Het bier zelf heeft een mooie gouden kleur waarbij een smaakvolle witte schuimkraag opkomt.

In de 1e slok proeven we direct citrus, maar ook ananas is erin verwerkt. De bitterheid begint langzaam op te komen en blijft prettig hangen in de afdronk. Het bier is zelf laag in de alcohol wat het een uitstekende dorstlesser maakt voor in de lente en zomermaanden. Het design van het bier past daarnaast helemaal bij de klassieke Californische stijl.

Een IPA waar je lekker van kan gaan genieten!

Recent Posts