Schelde Zeezuiper


De Zeezuiper is een Tripel van 8% alcohol waarbij verschillende klassieke smaken in harmonie samen komen en tillen dit bier tot grote hoogten. Het is een Tripel die verfrissend droog tot licht zoet is en waarbij met subtiele hints van koriander en de geur van geel fruit het tot een prachtig bier maken.

Score BBS:      8,5/10

Untappd:            3,68/5.00

De Zeezuiper is de smaakvertaling van brouwen met een missie, waarvan de naam verwijst naar het natuurgebied dat in de middeleeuwen in de geboorteplaats van de brouwerij van drinkwater voorzag. De Schelde Zeezuiper werd tijdens de World Beer Awards 2020 verkozen tot beste Tripel van België!

De uitvinder van de Zeezuiper is de Scheldebrouwerij. Zij zijn sinds 1994 een ambachtelijke, onafhankelijke brouwerij in het Belgische Hoogstraten (provincie Antwerpen). De Scheldebrouwerij vond haar oorsprong in Bergen op Zoom waar de brouwerij werd opgericht door Peter van den Eijnden en Kees van Loenhout, beiden lid van het Bergsche Bierbrouwersgilde.

In 1999 kende de brouwerij een aantal tegenslagen waar ze niet bovenop kwamen en werd het bedrijf in 2000 overgedragen aan familieleden Jan en Frans Ooms. Peter van den Eijnden ging in dienst als brouwmeester en in 2005 ook als vertegenwoordiger van de brouwerij.

Wegens succes verhuisde het brouwhuis naar het Zeeuwse ‘s-Gravenpolder en later werd in de zoektocht naar nog meer capaciteit uitgeweken naar Vlaanderen. Sinds 2008 is de brouwerij gevestigd in de gemeente Hoogstraten. De link met het verleden is terug te vinden in hun huisstijl. De krab in het logo verwijst naar Krabbegat en de wildemannen Knots en Knuppel die het wapen van deze stad flankeren staan op alle etiketten afgebeeld.

De Schelde Zeezuiper bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Citrus
 • Koriander
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Verfrissende tripel
 • Goudblonde kleur
 • Een witte schuimkraag
 • Kruidige tonen
 • Zachte nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Schelde Zeezuiper wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 9℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. De Zeezuiper is een uitstekende begeleider van onder meer vleesgerechten, stoofpotjes en hartige desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok  

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Schelde Zeezuiper krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten.

We snappen heel goed waarom dit bier werd tijdens de World Beer Awards 2020 verkozen is tot beste Tripel van België!

Bij het inschenken van deze Tripel zien we een mooie goudblonde kleur. Het eindresultaat wordt afgemaakt door een mooie witte en stevige schuimkraag.

In de geur nemen we een lichte kruidigheid en citrus waar. Bij de 1e slok proeven we een zeer verfrissende tripel. Een kruidigheid, fruitigheid en zachtheid kenmerken deze tripel. Bij elke slok ontdek je weer een nieuwe smaak.

De afdronk is zacht en de smaak blijft lekker hangen op je tong!

Het design van het bier is goed bedacht en verwijst ook naar de oorsprong van de brouwerij. Niet teveel poespas maar recht door zee met deze Zeezuiper!

Recent Posts