Pilsner Urquell


De Pilsner Urquell is de allereeste Pilsner ter wereld en daarmee de oorsprong van de meest gedronken biersoort ter wereld!

Pilsner Urquell (internationale naam) of Plzeňský Prazdroj (Tsjechische naam) is een biermerk uit de Tsjechische stad Pilsen.

Score BBS:         7,0/10

Untappd:            3,36/5.00

Wat is de historie van deze oerpilsner?

Omdat het bier in Pilsen aan het begin van de 19e eeuw van zeer slechte kwaliteit was, besloten de inwoners van de stad die een brouwvergunning hadden, een nieuwe brouwerij te bouwen. Deze brouwerij kreeg de naam Bürgerbrauerei. In de lente van 1842 werd de Beierse brouwer Josef Groll als eerste brouwmeester aangesteld. In 1898 werd het handelsmerk Pilsner Urquell opgericht. Na de Eerste Wereldoorlog en het uiteenvallen van de Donau-monarchie ontstond Tsjecho-Slowakije en kregen alle steden, firma’s en producten Tsjechische namen. De brouwerij heette voortaan Měšťanský pivovar.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de brouwerij genationaliseerd door de communisten. De twee brouwerijen in Pilsen Měšťansky pivovar en Plzeňské akciové pivovary werden samengevoegd onder de naam Plzeňské pivovary (Pilsen brouwerijen).

Na de val van het communisme einde 1989 werd de brouwerij terug geprivatiseerd en in 1994 vernoemd naar hun bekendste bier Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell). In 1999 fuseerde de brouwerij met Pivovar Radegast a.s. en Pivovar Velké Popovice a. s. en kwam in handen van de South African Breweries (het huidige SABMiller). In december 2016 werden de Oost-Europese activiteiten van AB InBev (inmiddels gefuseerd met SABMiller) overgenomen door de Japanse Asahi Group Holdings voor een bedrag van 7,3 miljard euro, waaronder de merken als Tyskie, Lech (Polen), Pilsner Urquell, Ursus (Roemenië) en Dreher (Hongarije).

De Pilsner Urquell bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse smaak
  • Lichtgouden kleur
  • Licht bitter
  • Witte en frisse schuimkraag

 

Het eindresultaat is een dorstlessende pilsner van ongeveer 4,4% alcohol, en heeft een opvallende hoppige smaak met een bijzondere balans tussen zoet en bitter. Het is een premium bier met een pure, karakteristieke en volle smaak, om echt van te genieten.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Pilsner Urquell wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 3 ℃ en dit bier te schenken in een normaal bierglas.

 

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

45 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Pilsner Urquell krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 70 punten. Dit bier heeft een opvallende hoppige smaak met een bijzondere balans tussen zoet en bitter. Het is daarnaast ook nog eens een uitstekende dorstlesser!

Dat het de eerste pilsner ter wereld is spat ervan af! Het heeft een eigen karakteristieke smaak waar je volop van geniet.

Een aangename ontdekking vindt BesteBiertje dit zeker! Drink dit bier lekker op een terrasje in goed gezelschap. Genieten maar!

Recent Posts