Paljas Saison


Paljas Saison wordt gebrouwen door Brouwerij Anders! uit België en is een zomers degustatie bier van hoge gisting en hergisting op de fles. De typische Saison gist zet alle suikers om waardoor dit een zeer vlot drinkbaar bier is.  Het gebruik van tarwe en speciaal geselecteerde hoppen zorgt voor een extra fris tintje.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,43/5.00

Dit bier is dan ook 3 keer gehopt onder meer met de Citra hop, wat het een extra fruitige citrus toets geeft aan dit licht blonde bier. Gebrouwen met een geraffineerde melange van speciale mouten krijgt het bier een complex karakter, dat een zuivere droogheid combineert met toetsen van koriander, donker fruit, anijs en geroosterde kastanje. De afdronk is licht stroperig.

Wat is nu eigenlijk een Saison?

Saison is een biersoort die zijn oorsprong vindt in de Belgische provincie Henegouwen.

Saison is het Frans woord voor seizoen omdat dit een seizoensbier was. Dit bier werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. Men moest wel in de winter brouwen om te voorkomen dat het bier slecht zou worden gedurende de bewaring. Deze bieren hadden een alcoholpercentage rond de 3% en waren extra gehopt voor de houdbaarheid.

De hedendaagse saison-bieren worden het gehele jaar door gebrouwen en niet enkel meer in Wallonië. De meeste bieren zijn goudblonde tot amberkleurige ongefilterde bieren van hoge gisting en hebben een alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%.

De Paljas Saison bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Ongemoute tarwe
  • 5 verschillende hoppen
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse smaak
  • Goudblonde kleur
  • Fruitig aroma’s
  • Smakelijke en witte schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Paljas Saison wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 7 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De Paljas Saison is een uitstekende begeleider van onder meer salades, gevogelte, jonge en romige kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal


Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

tDesign van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

 

Totale score (max 100)
0

De Paljas Saison krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Dit bier heeft een frisse en tintelende smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 6 procent.

Goud van kleur en tonen van fruitige aroma’s zorgen voor een aangenaam effect. De nasmaak is zoet met een kleine bitterheid. Dit geheel maakt het een lekker fris biertje.

Recent Posts