Paix Dieu


De Paix Dieu is een authentiek abdijbier dat wordt gebrouwen door de Belgische Brasserie Caulier. Dit bier is te omschrijven als een Tripel van 10% alcohol. Kenmerkend detail voor dit bier is dat het maar 1 keer in de maand bij volle maan wordt gebrouwen. Dit geheel volgens de eeuwenoude tradities van de abdij. Elke fles Paix Dieu is dan ook voorzien van een maandvermelding.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,78/5.00

Vroeger werd deze tripel gebrouwen in het klooster van Paix Dieu. De abij van Paix Dieu is een oude cisterciënzerabdij en werd opgericht in de 13e eeuw in Amay (België) voor vrouwelijke geestelijken. De maankalender speelde toen een belangrijke rol in het kloosterleven.

In 1997 werd de abdij gerenoveerd en hierdoor kreeg de brouwerij van de abdij een nieuw leven. De abdij wilde de eeuwenoude traditie en kennis van het bierbrouwen behouden en koos voor Brasserie Caulier om het Paix Dieu-bier verder te brouwen.

De brouwerij van Brasserie Caulier is te vinden in het Belgische dorp Péruwelz.

Voor het brouwen van de Paix Dieu worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Suikers
  • Gist

Smaak en kleur

  • Zacht maar sterk bier
  • Lichte tonen te bespeuren van fruit en citrus
  • Gouden kleur
  • Witte schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Paix Dieu wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in het bijpassende Paix Dieu glas of een bolvormig glas.  De Paix Dieu is een uitstekende begeleider van onder meer gerookte vis of vleesgerechten of een hartig dessert.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok  

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Paix Dieu krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

Deze Tripel van 10 procent alcohol heeft een krachtige maar zoete smaak. Bij de 1e slok proeven we meteen een heerlijk zacht, maar sterk bier. Ook is het hoge koolzuurgehalte in het bier goed te proeven. Tonen van appel, citrus maar ook honing zijn waarneembaar.

Bij het inschenken van deze Paix Dieu zien we een mooi gouden kleur met een stevige witte schuimkraag.

Het design van het bier past helemaal bij de achtergrond van de Paix Dieu abdij. Een volle maan staat voor het logo van dit bier en de subtiele beugelfles geeft dit bier een krachtig uiterlijk.

Recent Posts