Oude Geuze Boon


Deze klassieker moet bijna elke bierliefhebber wel kennen: de Oude Geuze van de Belgische brouwerij Boon. Dit bier met een alcoholpercentage van 7% is een blend van verschillende Lambiekbieren van verschillende leeftijden. Fris, zurig, fruitig en droog van smaak. Dé champagne onder de bieren!

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,44/5.00

Oude Geuze Boon is kortom een monument van smaak. Het is een heerlijke  mix van 90% milde 18 maanden oude lambiek, 5% sterk 3 jaar oud bier en 5% zeer jonge lambiek, die fermenteerbare suikers en wilde gisten leveren. De bieren van brouwerij Boon worden gerijpt in eikenhouten vaten, gemengd in een vat van 25.000 liter en gekoeld. Voor het bottelen brengen de brouwers de mix op fermentatietemperatuur. De flessen worden vervolgens in een kamer met airconditioning geplaatst, wat leidt tot een fantastische nagisting in de fles. Dit is wanneer de lambiek dus ‘’Geuze’’ wordt. Na enkele maanden rijping op fles ontwikkelt de Geuze zijn delicate smaak.

Zoals te lezen is de Oude Geuze een bier met een lange geschiedenis. Dit bier op basis van Lambiek werd vroeger in en rond Brussel door honderden grote en kleine brouwerijen gemaakt. In de jaren 70 waren veel van deze brouwerijen en stekerijen (niet verwarren met stokerijen) verouderd. Ze werkten vooral artisanaal met primitieve installaties waarbij veel ambacht vereist was.

Als 21 jarige begon de Belg Frank Boon, geïnspireerd door dit bier, als Geuzesteker met als doel de laatste geuzestekerij in Lembeek van René De Vits, die geen opvolgers had, over te nemen. De geuzestekerij van Boon groeide hard en in het jaar 77 vond Boon een bank uit Leuven die hem het geld wou lenen voor de aankoop van de geuzestekerij van René De Vits, die als vrijgezel geen opvolgers had. In het jaar 1978 was de overname een feit geworden. Naast een gebouw bedekt onder stoflagen en spinnenwebben bezorgde de overname Frank ook een klein arsenaal aan oude eiken lambiek vaten.  Om de productie rendabel te maken werd de capaciteit vergroot. Boon kocht betere machines voor de bottelarij en plaatste ijzeren haakjes bovenop de kurken van de flessen om openspringende flessen te vermijden. Deze haakjes zijn nog altijd kenmerkend bovenop de kurken van de flessen.

De geuzestekerij van Boon werd vervolgens echter te klein. Voor de bouw van een mooie grote brouwzaal was geen plaats op de huidige locatie. Een nieuwe locatie werd gevonden, gelegen in Lembeek op een ruime locatie waarop veel mogelijkheden waren. Zo werd het plannen van de bouw van een eigen brouwzaal mogelijk gemaakt. Het duurde in totaal twee jaar om de brouwzaal te bouwen.

In oktober 1990 werd het eerste lambiekbrouwsel gemaakt. Vanaf het jaar 1992 bestond dan ook alle Geuze Boon voor 100% uit eigen gebrouwen lambiek. Een aantal geuzestekers en brouwers werden klant bij Brouwerij Boon. Zij kochten al snel meer dan de helft van hun lambiekwort bij Boon.

Ondanks zijn 40 jaar dienst blijft Boon actief in de brouwerij. Zijn opvolging was al verzekerd in 2012. Zijn oudste zoon Jos werkt sinds 2012 mee in de brouwerij en zo blijft de ambacht in de familie.

De Oude Geuze Boon bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwe
  • Hop
  • Lambiek

Smaak en kleur

  • Frisse smaak
  • Goudgelige kleur
  • Witte schuimkraag
  • Tonen van citrus en fruit
  • Droge en zurige afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Oude Geuze Boon wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas of Teku glas. De Oude Geuze Boon is een uitstekende begeleider van salades, vis en zeevruchten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok  

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak             

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Oude Geuze van Brouwerij Boon krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

Dit bier is een ware klassieker en doet meteen denken aan champagne. Dit bier heeft een zeer frisse, meer fruitige dan kruidige neus, met toetsen van citrus (pompelmoes) en eik.

Bij het inschenken van dit bier zien we een heldere goudgelige kleur met een witte schuimkraag. Het uiterlijk van de fles straalt ambacht en luxe uit. Met een ploppend geluid open je dit bier (pas wel op voor je gezicht).

Bij het drinken van dit bier zul je aangenaam verrast zijn door het oprechte lichaam en de sublieme afwerking – een explosie van Germaanse en Romaanse culturen samengevat in één heerlijk bier!

Recent Posts