Orval


Orval is een trappistenbier dat in de abdij Notre-Dame d’Orval in de Belgische provincie Luxemburg wordt gebrouwen. Het bier is een buitenbeentje binnen de familie van de trappistenbieren, en van de Belgische bieren in het algemeen: er is slechts één variant algemeen verkrijgbaar, en deze is een relatief licht bier dat herinnert aan een Engelse ale. De Orval is een schaars bier en is een erkend trappistenbier dat het logo Autentic Trappist Product mag voeren.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,72/5.00

Waar komt de naam Orval nu vandaan? Het begint allemaal bij een legende..

Gravin Mathilde van Toscane, rouwde aan de oevers van het meer bij het dorpje Villers-devant-Orval rouwde om haar overleden man. In al haar emoties liet ze haar gouden trouwring uit haar vingers glippen en die verdween diep in het meer. In haar verdriet wendde ze zich tot God en smeekte om toch in ieder geval de ring toch weer terug te mogen hebben.

“Oh heer, als ik de ring terugkrijg, bouw ik een klooster ter ere van U.”

Geloof het of niet, maar ze was nog niet uitgesproken of een grote forel dook op uit het water mét de gouden ring in zijn bek. Mathilde van Toscane hield zich aan haar belofte en liet een klooster bouwen nabij de oever, dat we nu kennen als de abdij Notre-Dame d’Orval.  (Orval, “val d’or” betekent “gouden dal”) Wanneer we goed kijken op het etiket van bier, vinden we de vis met de gouden ring vinden terug op het etiket.

Terug naar de feitelijke geschiedenis van Orval..

Gedurende de lange geschiedenis van Orval is er waarschijnlijk altijd een brouwerij geweest. Daarvan getuigen oude plannen, een precieze beschrijving van het fabricatieproces door een franciscaan, 300 jaar geleden en de naam van een plaats, “hoplochting” dicht bij het klooster. Bier brouwen was inderdaad de gewoonte in deze streken, die zich niet leenden tot wijnbouw. Bier stond in hoog aanzien omwille van zijn voedingswaarde : men noemde het “vloeibaar brood”.

Vanaf 1529, wanneer keizer Karel de monniken toelating geeft een ijzersmelterij op te richten om de nodige inkomsten te verwerven om de grote oorlogsschade te herstellen, is de abdij van Orval altijd het toneel geweest van een economische activiteit, die belangrijker was dan nodig voor het levensonderhoud van de gemeenschap. Toen Orval uit zijn as herrees, na meer dan 130 jaar ruïne, vereiste de heropbouw van de abdij aanzienlijke financiële middelen ; de brouwerij werd opgericht om de rol van de vroegere ijzersmelterij over te nemen.

De brouwerij werd in 1931 dus niet gebouwd om werk te geven aan de monniken, die toen reeds brood bakten en kaas maakten ; vanaf het begin werden leken in dienst genomen. De eerste meester-brouwer was een Duitser, Martin Pappenheimer genaamd; hij is begraven op het kerkhof van Villers-devant-Orval.

De brouwerij werd in 1931 dus niet gebouwd om werk te geven aan de monniken, die toen reeds brood bakten en kaas maakten ; vanaf het begin werden leken in dienst genomen. De eerste meester-brouwer was een Duitser, Martin Pappenheimer genaamd; hij is begraven op het kerkhof van Villers-devant-Orval.

Hij en de Belgen Honoré Van Sande en John Vanhuele, die tijdens diezelfde periode in de brouwerij werkten, liggen aan de basis van dit zo typische bier. Zij waren stoutmoedig: de combinatie van fabricatiemethoden die zij toepasten komen nergens elders voor. Verschillende van deze methoden, zoals het “laten trekken” van de mout en het drooghoppen”, zijn Engels: zeer waarschijnlijk heeft John Vanhuele ze meegebracht uit Engeland, waar hij lang geleefd heeft. Het aroma en de fijnheid van de smaak van het bier zijn dan ook meer te danken aan de hoppen en de gisten dan aan de gebruikte mouten. Zowel het recept, het glas, de fles als het etiket, zoals wij die nu nog kennen, zijn nog dezelfde als in het begin van de jaren 30.

De Orval bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Bleekmout
  • Karamelmout
  • Kandijksijker
  • Hallertau hop
  • Styrian Golding hop
  • Strisselspalt hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse en rijke smaak
  • Goud en amberachtige kleur
  • Aroma’s van citrus
  • Florale hoptoetsen
  • Witte en stevige schuimkraag
  • Zachte en licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Orval wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 – 10 ℃ en dit bier te schenken in het orginele Orval glas of een kelkachtig glas.

Kenners raden aan dit bier niet binnen drie maanden na het bottelen te drinken. Het is volgens deze kenners beter tenminste zes maanden of nog langer te wachten dit bier te degusteren. Naargelang van de leeftijd van het bier in de fles, zal de smaakervaring verschillen. Zeer jong bier wordt gekenmerkt door een tonen van verse hop, met een fruitige noot en een uitgesproken bitterheid in de smaak, een lichte sluier en een minder vaste schuimkraag dan bier dat zes maanden oud is.

Dit heeft dan weer een smaakpalet dat bestaat uit een mengeling van gistgeuren en overjarige hop. De bitterheid is meer verspreid en de smaak evolueerde naar een lichte zurige toets, met snuifjes gist en karamel. Bier van zes maanden en ouder, dat zonder het bezinksel wordt geserveerd, ziet er bijzonder glanzend uit. Het zal minder glanzen als het op een temperatuur van 7° tot 8° wordt geschonken.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Orval krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. De Orval is een zeer bijzonder bier. Telkens wanneer je dit bier drink ontdek je iets nieuws. Dat is niet gek, want Orval is een levend bier dat zich met de tijd in smaakt ontwikkelt. Ook jaren nadat het bier gebotteld is, kun je nog versteld staan van de fantastische smaak van dit legendarische trappistenbier uit België.

Of het nu winter of zomer is, aan het eind van de middag of vér na middernacht, deze smaakt altijd goed. Bij het inschenken zie je een heldere goud amberachtige kleur en een stevige, volle witte schuimkraag. Zelfs het orginele glas heeft iets klassieks! Een complex aroma van hop, kruiden, fruit en zelfs wat koriander te bespeuren. De zacht droge nasmaak, dus prima door te drinken maakt het bier helemaal af.

Een Orval is dus in veel opzichten een bijzonder bier. Dit bier is een avontuur wat je minimaal eens beleefd moet hebben.

Recent Posts