Muifel – CraAzy IPA


Eén van de eerste alcoholarme IPA’s van Nederland. Brouwerij Muifel heeft een heerlijk alcoholarm bier op de markt gebracht. Vol van smaak, met mooie hoppige en bittere tonen.

Laag in de alcohol, lekker doordrinkbaar en je wordt er niet CraAzy van!

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            2,56/5.00

Dit bier zag het levenslicht in 2017 en heeft zijn smaak te danken aan het gebruik van vier verschillende hopsoorten. De combinatie van de Amerikaanse en Europese hopsoorten (Challenger, Brewer’s Gold, Cascade en Saaz) hebben voor de unieke IPA smaak gezorgd. Tevens heeft de CraAzy IPA een dry-hopping gekregen met de Cascade hop.

De geschiedenis van de Muifel brouwerij begon allemaal in 2002 in het stadje Megen.
Brouwer Martin Ostendorf was al een paar jaar aan het hobbybrouwen en kwam erachter dat zijn bieren goed in de smaak vielen bij menig liefhebber. In het jaar 2006 volgede er een eerste echte bestelling. Een reclamebureau uit Den Bosch klopte bij de brouwer aan en wilde graag een kerstgeschenk hebben voor haar klanten. Dit reclamebureau had de Zuster Agatha van de brouwerij geproefd en zij wilde 500 liter hiervan hebben.

Aldus richtte Martin in 2006 de Muifelbrouwerij op en er was een heuse (huur)brouwerij waarvan de bestellingen gingen lopen! Hij brouwde zijn bieren eerst in Oss bij de Maaslandbrouwerij. Uiteindelijk werd  eerste brouwsel Zuster Agatha gebrouwen en afgevuld op grote (150cl) flessen en de brouwerij was een feit!

Jaren later hebben zij een eigen brouwerij op de Vikingenweg in Oss. Daar worden de bieren (oftewel: Muifels) ontwikkeld, beoordeeld, geproefd en gebrouwen in de eigen brouwketels. De naam Muifel komt ergens anders vandaan:

‘Het is geen ding en geen voorwerp, maar wat dan wel? Het ontstaan van de Muifelbrouwerij ligt in een ander vat. De eerste brouwsels van Martin zijn gebrouwen in het mooie stadje Megen, net ten noorden van Oss aan de Maas. Als hobbybrouwer is hij begonnen aan dit mooie avontuur door het brouwen van een echte Duvel-replica. Maar deze replica moest een eigen naam hebben. Na het drinken van een aantal exemplaren stelde iemand de vraag: ‘’Witte gij wat unne Megense Duvel is?’’ Nou? En de beste man zei: ‘’Nou… Da is unne MUIFEL!’’ En zo werd de rest geschiedenis…  ‘

De Muifel CraAzy IPA bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Diverse Europese en Amerikaanse hoppen
  • Bovengist

Smaak en kleur

  • Fris
  • Gouden kleur
  • Witte schuimkraag
  • Tonen van citrus en tropisch fruit
  • Hoppige nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Muifel CraAzy IPA wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8℃ en dit bier te schenken in een IPA of Shaker glas. De Muifel CraAzy IPA is een uitstekende begeleider van frisse salades, gefrituurde gerechten of barbecue gerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Muifel CraAzy IPA krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

Eén van de eerste alcoholarme IPA’s van Nederland. Brouwerij Muifel heeft een heerlijk alcoholarm bier op de markt gebracht. Ten eerste valt ons het design van het bier direct op. Modern, uitnodigend en kleurrijk.

Bij het inschenken van deze alcoholarme IPA valt ons direct een mooie gouden kleur op, waarbij een witte schuimkraag lang blijft hangen. In de neus nemen we direct de hop waar, maar ook citrus.

In de smaak worden we niet teleurgesteld. De hop en de citrus zijn dan ook goed te proeven in dit alcoholarme bier en ook bespeuren we tropisch fruit.

De afdronk blijft lekker hoppig en dit bier is heerlijk doordrinkbaar. Een tweede wil je al snel gaan drinken. Heerlijk toch?

Recent Posts