Mongozo Premium Pilsener


De Mongozo Premium Pilsener is een biologische en glutenvrije Pilsner van 5% alcohol. Dit is het eerste bier ter wereld dat gebrouwen is met een drietal unieke kenmerken. Dit zijn namelijk Max Havelaar Fairtrade, glutenvrij maar ook biologisch in een fles. Daarmee werd de Mongozo Premium Pilsner het eerste Fairtrade Pilsner ter wereld. Het bier is te omschrijven als fris, licht bitter maar ook zacht van smaak.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            2,85/5.00

Mongozo Premium Pilsener is de merknaam van bieren van de Nederlandse brouwerijhuurder Mongozo,  die op traditionele wijze wordt gebrouwen door Brouwerij Huyghe te Melle in België. De brouwerij zag het levenslicht in 1994 en Mongozo betekent ‘proost’ in de moedertaal van oprichter Henrique Kabia. Deze taal komt uit Angola en is afkomstig van het Chokwe volk, dat verspreid leeft over Angola, Congo en Zambia.

In 1993 kwam meesterbrouwer Henrique Kabia vanuit Angola als vluchteling in Nederland terecht.
Hij had het recept bij zich van het traditionele bier dat zijn betovergrootmoeder brouwde. Dit recept diende als basis voor het brouwen van de Mongozo Palmnut. In 1998 brengt de meesterbrouwer en zijn partner Jan Fleurkens hun eerste lading Mongozo Palmnut op de markt. Ongeveer drie jaar later volgt de Mongozo Quinua en Mongozo Banana. In 2003 overleed meesterbrouwer Henrique Kabia bij een verkeersongeval en maakte hij de opkomst van de andere Mongozo bieren helaas niet meer mee. Zijn compagnon zette de spirit van Henrique voort en begon met het brouwen van andere exotische bieren.  In het jaar 2005 wordt de Mongozo Coconut uitgebracht en kreeg de Mongozo Mango zijn vuurdoop in 2008 op de markt.

In 2010 komt Mongozo met een echte verrassing, de Mongozo Premium Pilsener.
Dit is het eerste biologische, glutenvrije, fairtrade Pilsner ter wereld. Drie jaar op rij wint dit unieke biertje de World Beer Award in de categorie beste glutenvrije pils. In 2014 brachten zij de Mongozo Buckwheat White uit. De review over dit bier is te lezen via de volgende link.

Tijdens het brouwproces van de Mongozo Pilsener worden de gluten op een speciale wijze uit het bier verwijderd om de echte en pure biersmaak te behouden. Vervolgens wordt het bier gecontroleerd op de aanwezigheid van gluten. Het komt alleen op de markt als er minder dan 10 PPM in het bier aanwezig is en daarmee als een glutenvrij bier gelabeld kan worden.

De Mongozo Premium Pilsener bestaat uit de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Biologische gerstemout
 • Fairtrade en biologische rijst
 • Biologische hop
 • Biologische gist
 • Glutenvrij

Smaak en kleur

 • Frisse smaak
 • Lichtgouden kleur
 • Witte schuimkraag
 • Tonen van tropisch fruit
 • Zachte en licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Mongozo Premium Pilsener wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. Dit glutenvrije biertje is een uitstekende begeleider van verschillende gerechten zoals salades, stoofpotjes, streetfood of desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

 

 

0
Totale score (max 100)

De Mongozo Premium Pilsener krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Dit biologische en glutenvrije bier heeft een frisse smaak die hoppig, licht bitter maar ook zacht van smaak is. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5 procent.

Dit bier heeft drie jaar op rij goud gewonnen op de World Beer Awards voor beste glutenvrije pils en dat is te proeven ook. Bij de aanblik van een glutenvrij bier gaat je (bier) hart over het algemeen niet sneller kloppen. Maar bij de 1e slok van deze Mongozo Premium Pilsener begrijpen wij waarom dit bier drie op jaar de prijs voor beste glutenvrij bier heeft binnengesleept.

Het is een heerlijk fris bier waarbij hoppige en moutige smaken goed samenkomen. Een lichtfruitig tintje en een aangename bitterheid in het bier maken het helemaal af. De afdronk is zacht en geeft je een voldaan gevoel.

Het design van het bier is niet echt opvallend, maar bij het inschenken van deze Mongozo Premium Pilsener zien we een

Recent Posts