Maredsous Blond


De Maredsous Blond is het authentieke bier van de benedictijner monniken van de abdij van Maredsous in België. De abdij ligt in de Belgische Ardennen, ten zuiden van de stad Namen, naast het pittoreske dorpje Denée. Het bier zelf is te kenmerken als een klassiek Belgisch blond bier. Het bier heeft een alcoholpercentage van ongeveer 6.0%.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,53/5.00

Het bier zelf wordt gebrouwen in Brouwerij Duvel Moortgat, te Breendonk. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier sinds 1999, genoemd naar de abdij van Maredsous. Het recept van het eerste abdijbier Maredsous 6 wordt in 1949 door pater Attout samen met brouwerij du Faleau in Châtelineau uitgewerkt, een amberkleurig bier van 6%. Het gedeponeerde merk en recept zijn eigendom van de abdij. In het najaar komt er een kerstbier brassin de Noël van 8% bij, later omgedoopt tot Maredsous 8. Brouwerij du Faleau sluit in 1960 de deuren en wordt overgenomen door brouwerij Caulier, die op haar beurt opgaat in Brasserie de Ghlin. De kwaliteit van het bier laat te wensen over en men gaat op zoek naar een andere brouwer. Vanaf 1964 worden de abdijbieren gebrouwen bij brouwerij Duvel Moortgat, die de oorspronkelijke recepten verbeterde. Vanaf 1972 kwam er een tripel Maredsous 9 bij en later de blonde Maredsous 6 die we in deze review uitlichten.

De Maredsous Blond bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Styrian Golding en Saaz-Saaz-hoppen
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse en rijke smaak
  • Lichtgouden kleur
  • Aroma’s van citrus en druiven
  • Witte schuimkraag
  • Zachte en licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Maredsous Blond wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Maredsous Blond krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.  De Maredsous Blond heeft een lichtgouden kleur en is ietwat troebel. Het blonde bier heeft een rijke, bestendige en stevige witte schuim kraag. Bij de 1e slok proef je een speelse fruitige smaak en zoete mout. Ook is er een aangename tinteling op je tong te bespeuren. De subtiele gehopte afdronk maakt het lekker af.

De complexe smaken en een beetje bitterheid geven dit uitstekend bier het verfrissend karakter van een klassieke Belgische blonde. Dit bier wordt nog altijd door de monniken van de Maredsous Abdij gedronken tijdens het middagmaal. Nou, wij weten nu waarom!

Wat een heerlijk bier!

Recent Posts