Lowlander White Ale


De Lowlander White Ale is een fris en fruitig bier gebrouwen met botanicals. Bij dit zomerse bier is gebruik gemaakt van curacaoschil, vlierbloesem en kamille.

Geinspireerd op de Nederlandse ontdekkingsreizen naar verre oorden, brouwt het Amsterdamse Lowlander botanical beers unieke bieren met botanicals, vol smaak en karakter. De brouwerij won al diverse prijzen en recent werden vier Lowlander bieren bekroond tijdens de World Beer Awards.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,46/5.00

In deze review lichten wij de de Lowlander White Ale en de brouwerij uit.

De Lowlander Beer White Ale is een Witbier van ongeveer 5 procent alcohol en wordt gebrouwen in Amsterdam.

Lowlander Beer is een Amsterdamse bierbrouwerij die sinds 2015 terugreist naar de Nederlandse oorsprong van brouwen en distilleren. De brouwers combineren bier namelijk met botanicals om hun brouwsels extra smaak te geven. Het gruit, zoals de vaak geheime kruidenmix genoemd werd, is in de huidige brouwerijen veelal verdrongen door hop. Lowlander Beer raakte hierdoor geïnspireerd om op de oorspronkelijke manier bier te gaan maken.

Vanuit hun ervaring bij zowel brouwerijen als gin- en jeneverdistilleerderijen in het buitenland experimenteerden de brouwers met verschillende botanicals voor in hun bier. Deze expeditie brengt hen bij Jacob Hooy voor de beste kwaliteit smaakmakers. In 1743 opende Hooy een kruidenkraam op de Amsterdamse Nieuwmarkt; de historische kruidenier is meer dan drie eeuwen later nog altijd dè specialist in de kruiden en specerijen. En zo ontstonden er diverse smaak sensaties!

De inspiratie van de Lowlander White is gebaseerd op de reis van de Nederlandse avonturier Willen Barentz naar Nova Zembla. Kenmerkend hierbij is de witte IJsbeer die op het etiket prikt.

De Lowlander White Ale bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Vlierbloesem
 • Curacaoschil
 • Gerstemout
 • Tarwemout
 • Gist

Smaak en kleur

 • Fris en fruitige smaak
 • Lichtgouden kleur
 • Vleugjes van koriander en kamille
 • Aroma’s van diverse citrus
 • Witte schuimkraag\

 

Het eindresultaat is een fris witbier van ongeveer 5 % alcohol en lekker doordrinkbaar dankzij prikkelend citrus met een licht bittertje en moutige afdronk.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Lowlander White Ale wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een langwerpig glas.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

20 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Lowlander White Ale krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten. Dit bier heeft een fris zoete smaak met een laag alcoholpercentage van ongeveer 5 procent. Dit maakt het een lekker doordrinkbaar biertje en heerlijk op een zomerse dag op het terras.

Wanneer we het bier inscheken krijgen we een lichtgouden kleur te zien. De geur van citrus is direct waarneembaar. Het schuim is redelijk wit en is lekker fris.

De curacao schillen geven een lekker speels effect aan het bier en de tonen van kamille en koriander maken er een bijzonder maar aangenaam bier van.

Drink dit bier lekker op een terrasje met wat nootjes erbij! Genieten geblazen met deze Lowlander White Ale.

Recent Posts