Lowlander Grapefruit Pale Ale


De Lowlander Grapefruit Pale Ale is een typische American Pale Ale van ongeveer 3,8% alcohol. Het bier is te omschrijven als bitter en hoppig, maar ook erg verfrissend en goed doordrinkbaar. Met een divers smaakpalet van aroma’s van bloedsinaasappel, grapefruit en sumak is het een bier wat goed in balans is.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,26/5.00

Geïnspireerd op de Nederlandse ontdekkingsreizen naar verre oorden, brouwt het Amsterdamse Lowlander botanical beers unieke bieren met botanicals, vol smaak en karakter.

Lowlander Beer is een Amsterdamse bierbrouwerij die sinds 2015 terugreist naar de Nederlandse oorsprong van brouwen en distilleren. De brouwers combineren bier namelijk met botanicals om hun brouwsels extra smaak te geven. Het gruit, zoals de vaak geheime kruidenmix genoemd werd, is in de huidige brouwerijen veelal verdrongen door hop. Lowlander Beer raakte hierdoor geïnspireerd om op de oorspronkelijke manier bier te gaan maken.

Vanuit hun ervaring bij zowel brouwerijen als gin- en jeneverdistilleerderijen in het buitenland experimenteerden de brouwers met verschillende botanicals voor in hun bier. Deze expeditie brengt hen bij Jacob Hooy voor de beste kwaliteit smaakmakers. In 1743 opende Hooy een kruidenkraam op de Amsterdamse Nieuwmarkt; de historische kruidenier is meer dan drie eeuwen later nog altijd dè specialist in de kruiden en specerijen. En zo ontstonden er diverse smaak sensaties!

De inspiratie van de Lowlander Grapefruit Pale Ale is gebaseerd op de verhalen uit New Amsterdam. (Tegenwoordig New York). Het volgende citaat hierover lezen we ook op het etiket van het bier:

‘’ De vroege Nederlandse kolonisten in New Amsterdam, nu bekend als New York, brachten niet alleen hun geavanceerde brouwvaardigheden mee. Ze brachten ook kolf mee – een woeste voorloper van het beschaafde spel van vandaag.
Uiteindelijk werd het verboden vanwege de schade die het veroorzaakte aan ramen, ledematen en trots. Gelukkig was er troost met deze Grapefruit Pale Ale.’’

De Lowlander White Ale bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Tarwemout
 • Bloedsinaasappel
 • Grapefruit
 • Sumak
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Fris en fruitige smaak
 • Lichtgouden kleur
 • Witte schuimkraag
 • Aroma’s van diverse citrus waaronder grapefruit en bloedsinaasappel
 • Licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Lowlander Grapefruit Pale Ale wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een Shaker of IPA glas. De Grapefruit Pale Ale is een uitstekende begeleider van onder meer visgerechten of frisse salades.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

10 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Lowlander Grapefruit Pale Ale krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Dit bier heeft een verfrissende smaak met een hoog citrus gehalte. De bloedsinaasappel en grapefruit zijn dan ook goed te proeven in dit bier. De licht bittere afdronk en het vleugje sumak wat zacht naar voren komt in dit bier maken er een mooi geheel van.

Wanneer we het bier inschenken krijgen we een lichtgouden kleur te zien. De geur van citrus is direct waarneembaar. Het schuim is wit en smaakvol.

Recent Posts