Lowlander Beer American Pale Ale


Geinspireerd op de Nederlandse ontdekkingsreizen naar verre oorden, brouwt het Amsterdamse Lowlander botanical beers unieke bieren met botanicals, vol smaak en karakter. De brouwerij won al diverse prijzen en recent werden vier Lowlander bieren bekroond tijdens de World Beer Awards.

In deze review lichten wij de de Lowlander Beer American Pale Ale en de brouwerij uit.

Score BBS:         7,0/10

Untappd:            3,33/5.00

De Lowlander Beer American Pale Ale is een Pale Ale met ongeveer 4,5 procent alcohol en wordt gebrouwen in Amsterdam.

Lowlander Beer is een Amsterdamse bierbrouwerij die sinds 2015 terugreist naar de Nederlandse oorsprong van brouwen en distilleren. De brouwers combineren bier namelijk met botanicals om hun brouwsels extra smaak te geven. Het gruit, zoals de vaak geheime kruidenmix genoemd werd, is in de huidige brouwerijen veelal verdrongen door hop. Lowlander Beer raakte hierdoor geïnspireerd om op de oorspronkelijke manier bier te gaan maken.

Vanuit hun ervaring bij zowel brouwerijen als gin- en jeneverdistilleerderijen in het buitenland experimenteerden de brouweers met verschillende botanicals voor in hun bier. Deze expeditie brengt hen bij Jacob Hooy voor de beste kwaliteit smaakmakers. In 1743 opende Hooy een kruidenkraam op de Amsterdamse Nieuwmarkt; de historische kruidenier is meer dan drie eeuwen later nog altijd dè specialist in de kruiden en specerijen. En zo ontstonden er diverse smaak sensaties!

De Lowlander Beer American Pale Ale bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Gedroogde schil van bloedsinaasappel
 • Sumak
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Exotische smaak
 • Donkere gouden kleur
 • Vleugjes van framboos
 • Aroma’s van citrus
 • Witte en stevige schuimkraag

 

Het eindresultaat is een exotische pale ale van ongeveer 3,8% grapefruit, lekker doordrinkbaar dankzij prikkelend citrus met een licht bittertje en moutige afdronk.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Lowlander Beer American Pale Ale wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 5 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

10 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

45 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

20 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Lowlander Beer American Pale Ale krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 70 punten. Dit bier heeft een exotische smaak met een laag alcoholpercentage van ongeveer 4 procent. Dit maakt het een lekker doordrinkbaar biertje.

Wanneer we het bier inscheken valt de relatief donkere goudbruinige kleur op. Het schuim is redelijk wit en is behoorlijk stevig.

De geur heeft onmiskenbaar citrus kenmerken en dat ligt met name in het feit dat er gedroogde schillen van een bloedsinaasappel en sumak voor dit bier zijn gebruikt.

De eerste slok geeft op de tong dezelfde ervaring die bij de geur ook al te bespeuren was. Frisse fruitige smaken, die duidelijk doen denken aan citrusfruit. Sinaasappel en grapefruit zijn het eerste waar je aan moet denken. Ook in de smaak kom je die zoete mouttonen weer tegen.

Volgens de brouwer staat dat deze Pale Ale zich heeft laten inspireren door een Nederlandse ontdekkingsreiziger. Een ontdekking vindt BesteBiertje dit zeker! Drink dit bier lekker op een terrasje met wat nootjes erbij. Heerlijk!

Recent Posts