Lindemans Kriek


Lindemans Kriek? Daar moet je van gehoord hebben! Dit wereldberoemde kersenbier van ongeveer 3,5%  alcohol behoort tot de absolute top onder de Fruitbieren. Dit Belgische bier bevat de aroma’s van verse kersen en heeft de perfecte balans tussen zoet en zuur.

Score BBS:         7,0/10

Untappd:            3,54/5.00

Dit kersenbier wordt gebrouwen door de Belgische Brouwerij Lindemans te Vlezenbeek. Het bier heeft zijn oorsprong in 1809 toen de familie Lindemans een kleine boerderij exploiteerde alwaar ze tijdens de wintermaanden een lambiekbier brouwden. In 1950 werd het bier de hoofdactiviteit en werd er ook volop Geuze en kriek geproduceerd. Oorspronkelijk werden er verse krieken toegevoegd aan halfjonge lambiek. Hierdoor trad een nieuwe fermentatie op in de eiken vaten. Na 8-12 maanden werd het bier gefilterd en gebotteld.

Door de beperkte beschikbaarheid van Schaarbeekse krieken ontwikkelde de brouwerij een alternatieve methode. Er wordt verse geperst kriekensap toegevoegd aan lambiek met een gewogen gemiddelde leeftijd van één jaar. De oudste toevoegingen het ten minste drie jaar in een houten vat gerijpt. Het sap wordt vervolgens in de eiken vaten gemacereerd met de lambiek alvorens de botteling.

In 1985 werd het bier door Michael Jackson uitgeroepen tot in van de vijf beste bieren ter wereld.
Op het W.B.C. Festival (’94-’95) krijgt de Lindemans Kriek Lambic een Platina medaille en in 2001 op datzelfde festival werd Kriek Lindemans uitgeroepen tot bier-wereldkampioen.

De Lindemans Kriek bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Fructose
 • Hop
 • Kriekensap
 • Mout
 • Tarwe

Smaak en kleur

 • Frisse en zoete smaak
 • Rode kleur
 • Aroma’s van verse kersen
 • Roséachtige schuimkraag
 • Zoete nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Lindemans Kriek wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 3 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig of rond glas.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

20 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Lindemans Kriek krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 70 punten. Het is een fris en fruitig bier met een zuurzoete smaak van verse krieken. De aanzet is sterk en levendig, en gaat over in een gevarieerd smakenpalet dat een perfect evenwicht vindt tussen de zoetheid van het fruit en het zacht zurige karakter van lambiek.

De felrode kleur van het bier en de roséachtige schuimkraag maken er een mooi geheel van. Het design van het bier is te omschrijving als een typisch fruitbier design. Eenvoudig en de kleuren op het etiket en de fles verwijzen naar het kersenbier.

Recent Posts