Lindeboom Saison


De Lindeboom Saison is een Nederlands Saison bier van 5,5% alcohol. Het is te kenmerken als een tongstrelend donkerblond bovengistend bier. Gebrouwen met diverse moutsoorten, water uit de eigen bron van Lindeboom en typische Saison-gist. Het resultaat is dan ook een fris en fruitig ongefilterd bier met een fluweelhoppige afdronk.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,34/5.00

Dit bier wordt gebrouwen door de Nederlandse brouwerij Lindeboom uit het Limburgse dorpje Neer. De brouwerij zag het levenslicht in 1867 toen Willem Geenen besloot om zijn kost te verdienen als bierbrouwer. Voor die tijd was Willem een zeer ondernemend iemand, want hij durfde het aan om zijn koffers te pakken en af te reizen naar het Duitse Worms, om opgeleid te worden als bierbrouwer.

Willem had een vooruitziende blik om deze brouwerstudie op te pakken want bier werd erg populair in die tijd, na een hele tijd uit picture geweest te zijn. In april 1870 was Willem terug in zijn geboortedorp Neer en wendde zich tot de burgemeester met het verzoek om aan hem een vergunning te verlenen om bier te kunnen brouwen.. In de begin jaren in zijn brouwerij noemde Willem het bier “GEENEN’s bier”. Na enige jaren werden bieren uitgebracht waar de naam van de Lindeboom in voor kwam. Sedert jaren 30 wordt het bier uitsluitend als Lindeboom Bier in de markt gebracht.

Zijn bier werd in heel Nederland bekend door de Maasschippers, die als ze in het haventje van Neer voor anker lagen, graag een kratje Lindeboom bier aan boord namen. Willem Geenen legde zo een solide basis voor een familiebedrijf.

In deze tijd werden algemeen bovengistende bieren gebrouwen. Er was echter een nieuwe trend gaande, namelijk het brouwen van ondergistende biersoorten. Deze manier van gisten gebeurde bij lage temperaturen. Door de uitvinding van de koelmachine, door Linde, was dit mogelijk geworden.

In 1912 werden door zijn zoon Bernard en dochter Christien grote investeringen gedaan. In een nieuw gebouw werd een stoommachine van 15 PK en een koelmachine geplaatst, alles deugdelijk en naar de laatste eisen gemonteerd. Met de realisatie van dit project stelde De Lindeboom Bierbrouwerij zijn toekomst veilig.

Willem Geenen, zoon van Bernard, nam de brouwerij over en legde de fundamenten voor het huidige bedrijf. In de brouwerij is thans de vierde generatie Geenen actief. In 1971 werd Ben Geenen commercieel directeur van de brouwerij en kwam zijn broer Willem Geenen hem in 1978 ondersteunen. In het jaar 1995 werd het 125-jarig bestaansfeest van de Lindeboom brouwerij gevierd en een jaar daarop kreeg de brouwerij bij Koninklijke Beschikking het predicaat van Hofleverancier.

In de jaren 1995-1996 werden grote investeringen gedaan in de afvulling van vaten en flessen. In 1998 vond er een restyling plaats van het Lindeboomlogo. De natuurlijke lindeboom verving de gestileerde lindeboom.

De rijke familietraditie van deze bierbrouwerij, de beste ingrediënten en de liefde voor het brouwen proef je in de bieren van Lindeboom. Laten we eens snel de Lindeboom Saison onder de loep gaan nemen.

De Lindeboom Saison bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Verfrissende smaak
  • Fruitige aroma’s en lichtzurig
  • Goudamberachtige kleur
  • Witte schuimkraag
  • Licht bittere maar droge en hoppige afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Lindeboom Saison wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6℃ en dit bier te schenken in een tulpglas. De Lindeboom Saison is een uitstekende begeleider van onder meer frisse salades, gefrituurde gerechten, lekker bij de BBQ of een lekker borrelplankje.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

50 punten

Design

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Lindeboom Saison krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

Bij het inschenken van deze Saison zien we een mooie goudamberachtige kleur met een prikkelende witte schuimkraag. In de geur nemen we citrus en diverse fruitsoorten waar.

In de 1e slok proeven we direct een verfrissend bier waarbij fruitige aroma’s op je tong dansen. Het koolzuurgehalte in het bier is prettig en in de afdronk van het bier proeven we een licht zuurtje gevolgd door lichte bitterheid maar droge touch.

Dit bier is een heerlijk bier voor in de lente of zomer! Geniet met deze Lindeboom Saison!

Recent Posts