Leffe La Légère


De Leffe La Légère is een Belgische Lager van 5% alcohol. Het is te omschrijven als een verfrissend bier die ook nog eens goed doordrinkbaar is. Met aroma’s van mout, granen en hop is het een bier die goed in balans is.

Score BBS:      6,5/10

Untappd:            3,02/5.00

De La Légère wordt gebrouwen door Leffe, een abdij die bekend staat om zijn authentieke abdijbieren. Bij de term authentiek abdijbier moeten we meteen denken aan historie. En wat een historie!

De abdij van Leffe werd in 1152 gesticht door de Norbertijnen van Floreffe. De Ordo Canonici Regularis Praemonstratensis, in het Nederlands platgezegd premonstratenzers of norbertijnen, is een kloosterorde van reguliere kanunniken van de Orde van Prémontré.

Het is 1240, en in het karakteristieke dorpje Dinant en middenin in de Leffe vallei staat een abdij waarbij alle dorpelingen bekend mee zijn. De Nobertijnen, die in de abdij wonen, houden die ochtend overleg in de grote refter over een thema dat alle inwoners van Dinant aangaat: hoe vermijdt men epidemieën die door vervuild water verspreid worden? Na uren van overleg komen de monniken op het geniale maar meesterlijke idee om het water te steriliseren via een proces dat zij maar al te goed kennen: bierbrouwen! Kort daarna kunnen de inwoners van Dinant voor het eerst van bier genieten, en ook de duizenden pelgrims op doortocht proeven maar al te graag van de gastvrijheid van de monniken. De term Leffe was ontstaan!

Ingrediënten
Voor het brouwen van de Leffe La Légère worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Gerstemout
  • Maïs
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Verfrissende smaak
  • Aroma’s van mout, granen en hop
  • Een heldere lichtgouden kleur
  • Witte schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Leffe La Légère wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in het Leffe glas of een bierglas. De Leffe La Légère smaakt het best tijdens een gesprek onder vrienden op een zomers terras of lekker in je eigen tuin of dakterras. Serveer bij dit bier een lekker borrelplankje en het maakt het plaatje compleet.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingredienten

10 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

40 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Leffe La Légère krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 65 punten. De La Légère heeft een verfrissende smaak met een alcoholpercentage van 5 procent. Er zijn diverse aroma’s en tonen te bespeuren van mout, granen en hop en dat proef je goed bij iedere slok.

De Leffe La Légère heeft een licht gouden kleur, troebel en heeft een aangename moutige geur die onder de witte schuimkraag uitkomt.

Het enigste minpuntje aan dit bier is de hoeveelheid bier die in het flesje zit. Met een hoeveelheid van 25cl is het flesje een beetje aan de kleine kant.

Recent Posts