Le Carrefour – Proost 1


Le Carrefour – Proost 1 is een echte smaakmaker van 7,2% alcohol en valt in de biercategorie Blond. In dit bier zijn de hopsoorten Citra en Azacca gebruikt en als extra smaaktoevoegingen druivensap en champagnegist. Juist de combinatie van die twee elementen zorgt voor een bijzonder en smaakvol Blond bier.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,80/5.00

Dit bier is in opdracht van café/restaurant Le Carrefour Preuf & Proost uit Sint Odiliënberg gebrouwen door de Brabantse Brouwerij In De Nacht.

Brouwerij In de Nacht is ontstaan uit liefde voor bier en liefde voor smaak. Brouwer Peter Bouman en zijn vrouw Lie zijn in 2016 de brouwerij begonnen. Hun eerste speciaalbier hebben zij in opdracht laten brouwen, daarna konden zij Weert zelf aan de slag bij De Weerter Stadsbrouwerij. De Weerter Stadsbrouwerij is een collectief van zo’n 10 brouwerijen die met passie en ambacht heerlijke en mooie bieren brouwen. Bij deze stadsbrouwerij bevindt zich een proeflokaal waar de bieren verkrijgbaar en te proeven zijn.

Brouwer In de Nacht heeft bij deze stadsbrouwerij vergistingstank staan van 1000 liter en daar wordt het proces van het schroten tot verpakken van die bieren door de brouwer en zijn vrouw zelf gedaan. Ze brouwen met passie en liefde voor het product artisanale bieren zonder enige kunstmatige toevoeging.

Het eigen gebrouwen bier wordt geschonken in het eigen restaurant van de brouwer.  Zij  maken dus exclusieve bieren in een beperkte oplage, waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft. Een greep uit hun assortiment:

 • Cuvee La Nuit Chardonnay (Blond)
 • Grainwulf (Tripel)
 • Welverdiend (Saison)
 • Belhamel (Barley)
 • Liquid Love (Stout)

De brouwer van In de Nacht ontwikkelt ook graag bier, met name voor diegene die zich wil onderscheiden met een eigen stijl. En zo geschiedde ook het brouwen van de Proost 1 voor Le Carrefour.  Veel valt er nog te ontdekken, en zo zijn de brouwers er dag en nacht mee bezig. Zo is ook de naam van de brouwerij ontstaan, de meest oorspronkelijke ideeën komen immers In De Nacht.

Meer weten? Bezoek dan hun website op: https://www.brouwerijindenacht.nl/

De Le Carrefour Proost 1 bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Pilsmout
 • Tarwemout
 • Havermout
 • Hop
 • Champagnegist
 • Druivensap

Smaak en kleur

 • Licht geel, troebel
 • Witte schuimkraag
 • Smaken van citrus, druif en passievrucht
 • Zachte nasmaak met een licht bittertje

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Le Carrefour Proost 1 wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 9 ℃ en dit bier te schenken in een mooi tulpglas. De Proost 1 is een uitstekende begeleider van onder meer visgerechten, pasta’s, zoete desserts maar ook bij een lekker borrelplankje.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

20 punten

 

0
Totale score (max 100)

Le Carrefour – Proost 1 krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

Dit ambachtelijke bier die wordt gebrouwen door brouwerij In de Nacht is een heerlijk blond bier van 7.2% alcohol.  

Bij het inschenken van dit bier valt zien we een lichtgelige kleur, troebel uiterlijk die wordt afgerond met een witte schuimkraag. In de geur nemen we meteen de citrus en druif waar. Na deze ontdekking ben je al snel benieuwd naar de smaak.

De 1e slok van dit bier is fris waarbij de smaken van druif en passievrucht over je tong rollen. Ook een lichte zweem van zurigheid bespeuren we in het bier, maar dat is te danken aan het gebruik van druivensap en champagnegist. De afdronk is zacht waarbij ook een licht bittertje overblijft.

Wat ons betreft is dit een heerlijk ambachtelijk bier die wordt gebrouwen door vakmensen. Het bier is in alles goed in balans en de ambacht spat ervan af.

Geniet met deze Proost 1!

Recent Posts