Tegenwoordig is de keuze in bier reuze en je kunt het op allerlei manieren opslaan en bewaren. Maar wat als je nu onverwachts bezoek krijgt. Je wilt het bezoek uiteraard een ijskoud biertje aan kunnen bieden. Sommige bieren hebben een tijdje nodig om gekoeld te worden in je koelkast. Al snel ga je een poging wagen in je diepvries. Een paar blikjes in de eerste lade en wat flesjes in de tweede lade van de vriezer. Maar kan dat eigenlijk wel?
In deze blog nemen we jullie mee om het antwoord op de vraag te vinden: kun je bier invriezen?
Hoe lang duurt het om bier in te vriezen?
Om een bier in te vriezen ben je zo een paar uur onderweg. In principe is een bier na een half uur tot maximaal een uur al goed gekoeld. Je kunt het eigenlijk daarna al overbrengen naar je koelkast om de koelte van het bier te behouden.
De reden dat je je bier een tijdje in de vriezer kunt bewaren is omdat alcohol een lagere vriestemperatuur kent dan zuiver water. De meeste bieren bevatten ook suikers, wat daarmee de vriestemperatuur ook verlaagt.
Als je het bier te lang in de vriezer houdt kan het bier echter zijn smaak verliezen. Je wilt toch niet op je geweten hebben dat je bijvoorbeeld een smaakvolle Weizen kapot laat gaan. Het ergste is nog dat je vriezer gaat lijken op een uit de hand gelopen feestje. Na enkele uren kan het bier zo erg bevriezen dat er hierdoor extra druk ontstaat in de fles of in het blik. In het geval van een fles kan het ervoor zorgen dat hierdoor de dop van de fles kan gaan schieten of erger nog, het zorgt ervoor dat de fles breekt. In dat geval heb je een serieuze schoonmaak te doen in je vriezer. En geloof ons, na een gezellig avondje met je vrienden zit je hier echt niet op te wachten!
Wat is het vriespunt van bier?
Het vriespunt van bier hangt in grote mate af van het alcoholgehalte die in het bier is verwerkt. Een sterk bier met veel alcohol erin, bevriest op een lagere temperatuur dan een lichter alcoholisch bier. De verklaring hiervoor is dat de alcohol (ook wel ethanol genoemd) in het bier een veel lager vriespunt heeft dan water. Water bevriest normaal gesproken al bij 0 graden terwijl pure ethanol pas bevriest bij -114 graden. (bron)
Gelukkig is bier niet alleen maar gemaakt van pure alcohol. Anders zouden alle prachtige en smaakvolle aroma’s in het bier kapot vriezen. De meeste bieren hebben een alcoholpercentage van tussen de 4 en 6%, hoewel de wat sterkere bieren in de regel oplopen tot 10 of 12%. Aangezien het alcoholgehalte het vriespunt van bier verlaagt, betekent meer alcohol een lager vriespunt – en dat betekent dat je meer tijd hebt voordat je een bierblik of fles in de vriezer moet redden.
Elk bier zal in principe variëren op basis van zijn alcoholpercentage, maar een goede vuistregel om in gedachten te houden is dat een 10 procent oplossing van ethanol in water, vast zal bevriezen bij 0 graden Celsius. Dat betekent dat de meeste bieren met een standaard alcoholpercentage van 6% al kunnen bevriezen. De gemiddelde temperatuur van een diepvries is -16 graden Celsius, dus je moet echt erop gaan letten om de bieren die je in de vriezer hebt gezet binnen een uur of twee eruit te halen. Zet gewoon een timer aan op je telefoon en je bent altijd op tijd! (bron)
Experimenteren met ijsbier
Je hebt vast wel eens gehoord van de term Eisbock. Bier bevriezen kan een leuk experiment zijn als je een ‘ijsbock’ wilt maken. Om dit mogelijk te maken schenk je in de regel een wat zwaarder donker bier over in een grote fles. Op die manier heeft het bier voldoende ruimte om uit te zetten als het gaat bevriezen. Als eenmaal het bier goed bevroren is, zet je de fles op zijn kop en laat je het langzaam maar zeker ontdooien. De alcohol ontdooit het eerst en die neemt veel aroma’s met zich mee. Zodra een derde is ontdooid, blijft er vooral bevroren zuiver water over. Wat je op een gegeven moment over hebt is een concentraat van het originele zwaardere bier, dus een bier zonder koolzuur, maar met meer smaak en een hoger alcoholpercentage erin.
Is een te bevroren bier nog wel te redden?
Dit hangt heel erg af van het type bier. In zijn algemeenheid raden wij het af om een bevroren bier te ontdooien. Als je een heerlijk speciaal biertje in je vriezer hebt gezet om even af te koelen, is het zonde dat je deze laat bevriezen als een bier ijslolly. Denk aan alle heerlijke aroma’s die daardoor verloren gaan. Dat is toch zonde! Maar als je het persé nog wilt gaan drinken hebben we een paar kleine tips voor jullie.
Als je je bier uit de vriezer haalt terwijl het slechts gedeeltelijk bevroren is en het flesje nog intact is, kun je het waarschijnlijk gewoon in de koelkast zetten en het later opdrinken. Het koolzuurgehalte zal wel grotendeels zijn verdwenen in het bier en er kunnen zelfs ijskristallen in het bier aanwezig zijn. Wanneer je een flesje bier opent met ijskristallen erin, houdt er dan rekening mee dat het bier een hoger alcoholconcentratie kan krijgen dan een normaal biertje die je inschenkt. Dit komt aangezien het bevroren deel vrijwel zeker zuiver water is en dat laat alle alcohol van het bevroren gedeelte achter in het overige bier. Hierdoor kun je een extra alcoholkick krijgen, dus wees er voorzichtig mee!
Zijn er andere manieren om je bier te koelen?
Gelukkig zijn er meerdere manieren om je bier te koelen. Allereest kun je een biertje koelen door de zon? Wikkel jouw flesje of blikje bier in een koude natte doek of handdoek en zet dat vervolgens in de zon. Wacht eventjes en je zult zien wanneer de doek opdroogt, dat jij een koel biertje ervoor terug krijgt.
Ook met ijsblokjes, water en zout kun jij jouw bier koel houden. Zet je biertjes in een pan op het fornuis en bedek ze met wat ijsblokjes of ijs wat je uit je vriezer kunt schrapen. Gooi er iets water overeen en strooi er wat zout over. In een paar kleine minuten heb jij een heerlijk gekoeld biertje.
Als laatste tip geven we jullie de tip van het keukenpapier mee. Maak wat keukenpapier of wc-papier vochtig en wikkel dat vervolgens twee of drie keer om je bier heen. Zet het pakketje vervolgens op een koele plek (bijv. in de schaduw of in de kelder) en na vijf minuten kun je al merken dat je een biertje al een heel stuk koeler is.
Welke bierstijlen zet je niet in de vriezer
Niet alle bieren zijn geschikt om in te vriezen. Hoe donkerder het bier, des te meer wij afraden om het te gaan invriezen. Denk hierbij aan quadrupels, barreld-aged bieren of stouts. Door het te lang invriezen van je bier kunnen er vele aroma’s verloren gaan, maar ook veel koolzuur. En dat zou natuurlijk erg zonde zijn!