Kompaan – Bondgenoot


De Kompaan Bondgenoot is een gehopt Blond bier van 5,2% alcohol. De Bondgenoot is het eerste gebrouwen bier van de Kompaan Dutch Craft Beer Company. Een speciaalbier met een hoppige en verfrissende smaak waarbij gebruik is gemaakt van Amerikaanse en Europese hoppen. Met aroma’s van verse limoen en in de afdronk een licht bittere smaak, is het een bier die de perfecte bondgenoot vormt voor een zomerse dag.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,32/5.00

De Kompaan Dutch Craft Beer Company is een brouwerij uit Den Haag. Net als vele andere brouwerijen in Nederland, begon Kompaan ook bescheiden. De brouwerij zag het levenslicht in 2010 en werd door een tweetal vrienden opgericht. Met hun levenslust wilden ze Den Haag op de ambachtelijke bierkaart van Nederland te zetten. Vriendschap is dan ook de sleutel geweest voor deze brouwerij, vandaar dat ze hun brouwerij ook Kompaan noemden. Het duurde twee jaar voordat zij hun eerste bier hadden gebrouwen, en dat is de Bondgenoot die we in deze review beschrijven.

In 2015 nam de brouwerij een nieuwe brouwlocatie aan in de Saturnusstraat in Den Haag. Een groot gebouw stelde Kompaan in staat om een grote commerciële ruimte, ambachtelijke bierbar en een terras aan het water te realiseren. Sindsdien brouwt Kompaan ongeveer 13 nieuwe bieren per jaar en zijn de nieuwe probeersels op menig bierfestival te proeven. In het jaar 2019 sleepte Kompaan zelfs twee gouden medailles binnen tijdens de Meininger Craft Beer Awards en een drietal prijzen tijdens de World Beer Awards.

Laten we ons eens gaan verdiepen in de Bondgenoot!

De Kompaan Bondgenoot bevat de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Verfrissende smaak
  • Licht gouden kleur
  • Witte schuimkraag
  • Aroma’s van citrus en hop
  • Licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Kompaan Bondgenoot wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een normaal of tulp glas. De Kompaan Bondgenoot is een uitstekende begeleider van onder meer kip en gevogelte, salades en witvis.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Kompaan Bondgenoot krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

De Bondgenoot is een smaakvol bier dat je mond een fris gevoel geeft. Met een lekker koolzuurgehalte en citrus tonen is het een verfrissend biertje geworden.  Dit bier is een fijne doordrinker en is een goede keuze als je op een zonnig terras zit.

Bij het inschenken van deze Bondgenoot zien we een lichtgouden kleur met een stevige witte schuimkraag. In de geur nemen we citrus en hoppen en waar. De afdronk is licht bitter, maar had ook wat pittiger gemogen om het een perfecte touch te geven.

Al met al een heerlijk dorstlessend blond biertje, die ook nog eens laag in de alcohol zit. Cheers!

Recent Posts