Kerel Saison


De Kerel Saison is een Belgische dorstlessende Saison van ongeveer 5,5% alcohol. Deze Saison wordt gebrouwen met diverse hopsoorten en granen. Zij geven deze Belgische dorstlesser dan ook een fruitig, maar droog karakter wat bij een klassieke Saison past!

Score BBS:      7,5/10

Untappd:            3,34/5.00

Dit bier wordt gebrouwen door de Belgische brouwerij VBDCK. Dit staat voor Verbeeck-Back-De Cock. Als we kijken naar de eerste Belgische naamgever komen we in de geschiedenisboeken in end van de 19e eeuw. Destijds was deze brouwerij één van de meest geliefde onafhankelijke familiebrouwerijen in België. In het jaar 1966 werd het stil rondom de brouwerij. Maar in 2015 vond er een herstart plaats en pakte een nieuwe generatie het weer op.

De Verbeeck-Back bloedlijn kreeg een duwtje in de rug van de Belgische brouwfamilie , De Cock en zo werd de naam van de brouwerij verandert in VBDCK. De nieuwe oogst van de VBDCK-erfgenamen heeft letterlijk geschiedenis uit zijn wortels gehaald door te kijken naar het klassieke en ambachtelijk brouwen. Met de bierlijn KEREL, het bier dat hun gehele historie belichaamt, en de transformatie van de oorspronkelijke brouwerij en het familiehuis tot een nieuwe verblijfplaats, is het een bedrijf worden waar men trots op kan zijn!

De Kerel Saison wordt door de brouwer als volgt omschreven:

”Iedereen weet dat als je een geweldig zomer body wil, je er tijdens de winter aan moet gaan werken. Hetzelfde geldt voor de complexe aroma’s van dit bier. Het wordt traditioneel gebrouwen in de winter en gedronken in de lente / zomer. Het is meestal erg fruitig met diepe, aardse gisttonen en een milde zuurheid. De VBDCK-versie heeft dat allemaal, plus een droog karakter en een gemiddelde bitterheid, perfect geschikt voor het zwembroekseizoen en daarna”

De Kerel Saison kent o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Havermout
 • Mais
 • Suiker
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Gouden kleur
 • Witte schuimkraag
 • Kruidige en bloemige smaak
 • Verstopt zuurtje
 • Droge afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Kerel Saison wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. De Kerel Saison is een uitstekende begeleider van onder meer salades, gerechten met kip en romige of belegen kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak           

10 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Kerel Saison krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

Bij het inschenken van deze Saison krijgen we een gouden maar troebelige kleur te zien waarbij een witte schuimkraag te zien is. In de geur van de Kerel Saison nemen we bloemige en granige geuren waar.

Bij de 1e slok proeven we een dorstlessend bier waarbij een fruitigheid maar ook bloemige smaken te proeven valt. Het koolzuurgehalte is prettig en de afdronk van deze Saison is dan ook droog maar aangenaam.

Het design van het bier is leuk bedacht! Vooral de unieke vorm van het flesje en de creativiteit op het etiket trekt je erg aan. Een goede dorstlesser voor in de lente en in de zomer!

Recent Posts