Kasteel Donker


Kasteel Donker fles + glas (1)

De Kasteel Donker behoort tot de familie van Belgische sterke donkerbruine bieren waarin gebrande mouten de boventoon aangeven. Het Kasteelbier is dan ook een volmondig bier van ongeveer 11% alcohol en met duidelijke tonen van koffie, karamel en chocolade. De zoete aanzet maakt dit bier verrassend complex en zeer toegankelijk. De brouwerij schaart het bier onder de categorie Quadrupel.

Score BBS:         6,5/10

Untappd:            3,65/5.00

Oorspronkelijk heette het bier Kasteelbier en zo wordt het nog steeds genoemd. Het eerste Kasteelbier, in de donkere variant, werd gebrouwen in 1989. Een aantal jaren geleden werd de naam van het bier gewijzigd in Kasteel.

Kasteelbier dankt zijn naam aan het kasteel van Ingelmunster, dat ook in bezit van brouwerij Van Honsebrouck is. Het kasteel staat zowel op het etiket als op de kroonkurk afgebeeld. De bieren worden geschonken in een voetglas met een zeer lange steel en zijn in verschillende continenten verkrijgbaar.

In 2016 werden de deuren van de oude brouwerij in Ingelmunster voorgoed gesloten en de nieuwe brouwerij in Emelgem in België wordt in gebruik gesteld. De bouw van de nieuwe locatie duurde twee jaar en kostte ongeveer 40 miljoen euro. Het resultaat is een ultramoderne brouwerij. Het productieproces werd uitgebreid van 100.000 naar 200.000 hectoliter.

De brouwerij zet niet enkel in op een efficiëntere productie, maar ook op de belevingservaring voor bezoekers. Zo is er een restaurant waar je gerechten op basis van bier kunt eten en Michelle’s pub waar je alle bieren kunt proeven in combinatie met een kleine snack. In de bierboetiek kun je als bezoeker alle bieren kopen, alsook gadgets en bierbonbons.

Voor het bier Kasteel Rouge gebruikt de brouwer Kasteel Donker als basis. Vooral liefhebbers van zoete kersen zijn meteen te winnen voor deze variant in de Kasteelfamilie

De Kasteel Donker kent o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Mout
  • Hop
  • Gist
  • (donkere)Suiker

Smaak en kleur

  • Volle en rijke smaak
  • Donkerbruine kleur
  • Crème achtige schuimkraag
  • Tonen van karamel, koffie en chocolade

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Kasteel Donker wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De Kasteel Donker is een uitstekende begeleider van onder meer vette vis, gekruide gerechten, vleesgerechten, jonge en romige kazen en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

10 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

5 punten

Totaal

45 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

20 punten

0
Totale score (max 100)

De Kasteel Donker krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 65 punten. Dit bier heeft een krachtige en rijke smaak met een hoog alcoholpercentage van ongeveer 11 procent.

De Kasteel Donker zit vol tonen van chocolade en karamel. Ook proef je de bruine suiker goed en heeft het trekjes van een koffieachtige smaak. De smaak is zoet met een zachte afdronk. Dit geheel maakt het een sterk maar rijk bier.

Het logo van Kasteel Donker oogt eenvoudig waardoor het bier qua design niet echt aantrekt.

Recent Posts