Jopen Adriaan Wit


Het oudste recept uit de Haarlemse archieven, een recept voor ‘gruit’ of glühwein, die dateert uit het jaar 1407. Gruitbieren, gemaakt met kruiden en specerijen zoals duizendblad, rozemarijn en gagel, zijn de voorlopers van alle bekende hedendaagse bieren. De Jopen Adriaan Wit is een lichtgelig bier met een zeer verfrissende smaak. Dankzij de combinatie van zijn frisheid en een zachte, kruidige afdronk is de Adriaan Wit een ideale dorstlesser. Het is vooral in de zomer populair om op terrasjes te serveren. Met een alcoholpercentage van 5%  is de Adriaan Wit een goed doordrinkbaar bier.

Score BBS:      8,0/10

Untappd:            3,45/5.00

De naam Adriaan is ontleend aan de stadsmolen ‘Stadsmolen de Adriaan’, waar vroeger het graan werd gemalen voor de brouwers. De molen is daarmee ook een herkenningspunt in het centrum van Haarlem. Een deel van de opbrengsten van de Adriaan Wit gaat naar de stichting ‘Molen De Adriaan’.

Dit witbier behaalde Goud op de European Beer Star 2014,  Brons voor Europe’s Best bij de World Beer Awards van  2013, Silver Award Belgian-Style witbier, European Beer Star 2013 en winnaar van de Gouden medaille, Dublin Craft Beer Cup, Craft Brewing and Distilling.

Jopen begint dus steeds meer een begrip te worden voor de Nederlandse bierkenner. Menig bierliefhebber heeft de stad Haarlem wel eens bezocht. En wat mag er aan een bezoek aan Haarlem niet ontbreken? Juist, een bezoekje aan de Jopenkerk waar de Jopen brouwerij is gevestigd. Maar waar komt het bekende ‘’Jopen’’ verhaal nu eigenlijk vandaan?

In 1994 viert de stad Haarlem haar 750-jarig bestaan. Om dat te vieren ging men in de stadsarchieven op zoek naar bierrecepten. En zo werd het Haarlemse bier geherintroduceerd. En zo werd brouwerij Jopen, vernoemd naar biervaten, geboren.

Sinds 2010 huist deze brouwerij zich in de Jopenkerk, de voormalige Jacobskerk. Een brouwerij met een grand café en restaurant in hartje Haarlem. Van hoppige IPA’s tot donkere bieren. Jopen kan anno 2020 aan de wens van iedere bierliefhebber voldoen.

Voor het brouwen van de Adriaan Wit worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Havermout
  • Kruiden
  • Gist
  • Hop

Het eindresultaat is een zeer verfrissend witbier.  Met een combinatie van citrus en koriander is het een perfecte dorstlesser voor de zomer!

Smaak en kleur

  • Frisse en fruitige smaak
  • Een mix van fruit en kruiden
  • Geur van citrusfruit en koriander
  • Lichte kleur
  • Een smaakvolle en witte schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Jopen Adriaan Wit wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een breed glas of normaal glas. Serveer deze Adriaan wit bij fruitsalades, visgerechten of een lekker kaasplankje.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

20 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Jopen Adriaan Wit krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten. Dit witbier heeft een frisse en fruitige smaak met een alcoholpercentage van 6 procent.

Bij het inschenken van de Adriaan Wit zien we een lichte kleur met een sprankelende witte schuimkraag. Het etiket van het bier valt een beetje tegen, maar de naam van het bier wijst naar een historische plek in Haarlem. Dat geeft het glans!

Als we naar de smaak gaan, proeven we bij de 1e slok een zeer verfrissend witbier. Met kruidige en citrus tonen waarbij een aangenaam gevoel blijft hangen. Ook is de koriander in dit bier goed te proeven. Doordat het bier laag in de alcohol zit maakt het een goed doordrinkbaar bier. Heerlijk voor op het terras.

Zon, goed gezelschap en een Adriaan Wit. Dat klinkt toch lekker?

Recent Posts