Jever Fun


De Jever Fun van de Duitse brouwerij Friesisches Brauhaus zu Jever is een alcoholvrij bier. Het wordt gebrouwen als een volwaardig bier, maar dan zonder alcohol. In dit bier is biersmaak aanwezig en bevat het minder calorieën en bovendien geen suiker. De biersmaak blijft hierdoor behouden.

Score BBS:         7,0/10

Untappd:            2,50/5.00

De Friesisches Brauhaus zu Jever is in 1848 opgericht door Diedrich König. Hij was vanaf het begin van de oprichting van de brouwerij overtuigd dat zijn bier uniek was. Na zijn dood in 1867 verkocht zijn zoon de brouwerij. Theodor Fetköter nam de Friesisches Brauhaus  over. Hij begon met de ontwikkeling van het kleine familiebedrijf tot een grote brouwerij, ontwikkelde speciale flessen en begon over het bier te adverteren.

De Eerste Wereldoorlog was een moeilijke tijd voor de brouwerij. De zoon van Theodor Fetköter, die het bedrijf had overgenomen, kwam aan het front van deze oorlog om het leven. De brouwerij werd in 1922 verkocht aan brouwerij Bavaria – St. Pauli Brewery, gevestigd te Hamburg. Tegenwoordig is de Bavaria – St. Pauli Brouwerij eigendom van het grote Deense bierconcern, Carlsberg Group. Het bier van Jever was toen voornamelijk bekend buiten de regio waar het werd gebrouwen. Sinds 1934 wordt het verkocht onder de naam “Jever Pilsener”.

Na de Tweede Wereldoorlog beleefde de Duitse brouwerij opnieuw moeilijke tijden. Vanwege een brandstoftekort kon bier alleen rechtstreeks vanaf de brouwerijpoorten aan klanten worden verkocht. Het was ook nodig om de boerderijen van de regio af te speuren naar mout.

Na de naoorlogse periode verbeterde de situatie voor Jever gelukkig weer. Het best verkopende bier was “Jever Export”, dat werd gebrouwen tot het jaar 1990. In de jaren 60 werd Pilsener bier steeds populairder en de verkoopcijfers voor Jever Pilsener namen toe. In deze periode werd de brouwerij uitgebreid.

Sinds 1994 behoort de brouwerij tot de Dortmunder Brau und Brunnen Group, die begin 2005 werd overgenomen door Radeberger Group. Ook sponsorde de brouwerij het Duitse voetbalteam Borussia Mönchengladbach uit de Duitse Bundesliga van 2002 tot 2005.

De Jever Fun bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Koolzuurgas

Smaak en kleur

  • Frisse smaak
  • Lichtgouden kleur
  • Witte schuimkraag
  • Moutige aroma’s
  • Lichte bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Jever Fun wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een normaal bierglas of een tulpvormig glas. De Jever Fun is een uitstekende keuze als begeleider van salades, kruidige gerechten of gefrituurde gerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

45 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Jever Fun krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 70 punten.

De Jever Fun is een alcoholvrij bier waarbij de moutige smaken zeer behouden zijn gebleven. Ondanks door het wegnemen van de alcohol bij het brouwproces, heeft het bier zijn smaak behouden.  Als we het bier inschenken zien we een lichtgouden kleur met een witte schuimkraag. Bij de 1e slok proeven we een frisse smaak waarbij de hop en mout goed waar te nemen vallen. De smaak blijft prettig hangen in de afdronk, maar is ook ietwat waterig.

Het design van het bier is opvallend en de naam van het bier is ook goed te verklaren. Ondanks dat het een vrij standaard alcoholvrij bier lijkt, is het bier vol van smaak.

Recent Posts