Hoegaarden Verboden Vrucht


Geen wonder, want het nuttigen van de allereerste verboden vrucht – afkomstig van de enige paradijselijke boom die volgens God taboe was voor Adam en Eva – is hét symbool van de zondeval.

In de 18de eeuw werd de verboden vrucht als metafoor gebruikt voor iets wat ongeoorloofd maar verleidelijk is, met name voor onkuisheid en overspel. Dat laatste is een tikje vreemd, want in het verhaal over Adam en Eva is geen sprake van overspel: Eva ‘verleidt’ slechts haar eigen partner.

Op basis van deze metafoor ontstond later het spreekwoord ‘verboden vruchten smaken het zoetst’. In feite genoten Adam en Eva helemaal niet van hun verboden vrucht, want na het nuttigen ervan werden ze overvallen door schaamte.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,52/5.00

Bij het proeven van de Hoegaarden Verboden Vrucht is totaal geen sprake van schaamte!

De Hoegaarden De Verboden Vrucht is gebrouwen in België. Het bier is dieprood van kleur en heeft een kruidige aroma’s. Het is gebrouwen met hop, koriander, donkere mouten en sinaasappelschillen. Waardoor er een verrassende smaak uitkomt met een alcoholpercentage van 8,5% per volume.

De Belgische brouwerij De Kluis is de brouwer van De Verboden Frucht en is gevestigd in de Vlaamse gemeente Hoegaarden.

De brouwerij werd gesticht in 1966 door Pierre Celis, enkele jaren nadat de laatste ambachtelijke brouwer van Hoegaarden, Tomsin, de productie had gestaakt. Pierre Celis die de brouwersstiel bij Tomsin leerde, herbegon uit nostalgie op zijn hooizolder met een testbrouwsel. Jaar na jaar groeide de productie.

In de jaren tachtig investeerde Celis in de aankoop van Hougardia, een oude limonadefabriek en vormde deze om tot brouwerij. Een paar jaar later werd deze vestiging vernietigd door een brand. Dit ongeluk was de aanleiding voor de overname van de brouwerij door Interbrew, het huidige InBev. Met kapitaal van de Leuvense brouwer werden een aantal belendende panden aangekocht en werden de huidige gebouwen opgetrokken. Naast het Hoegaards Witbier brouwt De Kluis ook nog De Verboden Vrucht, Grand Cru, Julius en Das. In de winter komt daar nog de Hoegaarden Spéciale bij. Al deze bieren zijn ongefilterde witbieren. Tijdens de jaren zeventig brouwde men ook nog Bénédict, een bruin abdijbier.

Na de overname door Interbrew week Pierre Celis uit naar de Verenigde Staten, waar hij in Austin, Texas, met een nieuwe brouwerij, Celis brewery, begon. Daar commercialiseerde hij onder andere de Celis White, die ook op de Belgische markt werd verdeeld. Na enige jaren, in 1998, werd ook deze brouwerij door het groot bierconcern Miller overgenomen en in 2000 gesloten. De merknamen van de Celis brewery werden in 2002 door Miller aan de Michigan Brewing Company verkocht, die de merken in 2002 herintroduceerde op de Amerikaanse markt.

Op 30 november 2005 maakte InBev in een persbericht bekend dat alle brouwactiviteiten van Hoegaarden verplaatst zouden worden naar Jupille. Van de 97 banen die er waren, zouden er 59 geschrapt gaan worden. Ten gevolge hiervan riep het gemeentebestuur van Hoegaarden op tot een stille tocht op 10 december. Op 10 september 2007 besliste InBev echter dat Hoegaarden opnieuw in brouwerij De Kluis zou worden gebrouwen. Daarmee blijft de historie van de Verboden Vrucht behouden.

De Hoegaarden Verboden Vrucht kent t o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Donkere mout
  • Hop
  • Suiker
  • Koriander

Smaak en kleur

  • Volle smaak
  • Donker amberachttige kleur
  • Fruitig aroma’s
  • Frisse schuimkraag

 

Het eindresultaat is een amberkleurige Belgische strong ale en bevat een volle en zoete smaak. Die wordt gekenmerkt door toetsen van donkere mout en koriander.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Hoegaarden Verboden Vrucht  wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De Verboden Vrucht is een uitstekende begeleider van onder meer gekruide gerechten, vleesgerechten en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

15 punten

Nasmaak

5 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

 

Totale score (max 100)
0

De Hoegaarden Verboden Vrucht krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten. Dit bier heeft een volle smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 8,5 procent. Het proeft toch fris, ondanks het hoge alcoholpercentage.

De Verboden Vrucht zit vol fruitige aroma’s en heeft tonen van donker gebrande mouten en vleugjes van koriander. De smaak is zoet met een verfijnde bitterheid. Dit geheel maakt het een lekker zoet biertje!

Recent Posts