Hoegaarden Grand Cru


De Hoegaarden Grand Cru is een goudgeel bier van ongeveer 8,5% alcohol. Het bier heeft een flink witte schuimkraag en ook ietwat nevelig.  met een flinke witte schuimkraag. Aroma’s van tropisch fruit en diverse gistaroma’s .

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,67/5.00

De Grand Cru wordt gebrouwen door de Belgische brouwerij Hoegaarden en is gevestigd in de Vlaamse gemeente Hoegaarden.

De brouwerij werd gesticht in 1966 door Pierre Celis, enkele jaren nadat de laatste ambachtelijke brouwer van Hoegaarden, Tomsin, de productie had gestaakt. Pierre Celis die de brouwersstiel bij Tomsin leerde, herbegon uit nostalgie op zijn hooizolder met een testbrouwsel. Jaar na jaar groeide de productie.

In de jaren tachtig investeerde Celis in de aankoop van Hougardia, een oude limonadefabriek en vormde deze om tot brouwerij. Een paar jaar later werd deze vestiging vernietigd door een brand. Dit ongeluk was de aanleiding voor de overname van de brouwerij door Interbrew, het huidige InBev. Met kapitaal van de Leuvense brouwer werden een aantal belendende panden aangekocht en werden de huidige gebouwen opgetrokken. Naast het Hoegaards Witbier brouwt De Kluis ook nog De Verboden Vrucht, Grand Cru, Julius en Das. In de winter komt daar nog de Hoegaarden Spéciale bij. Al deze bieren zijn ongefilterde witbieren. Tijdens de jaren zeventig brouwde men ook nog Bénédict, een bruin abdijbier.

Na de overname door Interbrew week Pierre Celis uit naar de Verenigde Staten, waar hij in Austin, Texas, met een nieuwe brouwerij, Celis brewery, begon. Daar commercialiseerde hij onder andere de Celis White, die ook op de Belgische markt werd verdeeld. Na enige jaren, in 1998, werd ook deze brouwerij door het groot bierconcern Miller overgenomen en in 2000 gesloten. De merknamen van de Celis brewery werden in 2002 door Miller aan de Michigan Brewing Company verkocht, die de merken in 2002 herintroduceerde op de Amerikaanse markt.

Op 30 november 2005 maakte InBev in een persbericht bekend dat alle brouwactiviteiten van Hoegaarden verplaatst zouden worden naar Jupille. Van de 97 banen die er waren, zouden er 59 geschrapt gaan worden. Ten gevolge hiervan riep het gemeentebestuur van Hoegaarden op tot een stille tocht op 10 december. Op 10 september 2007 besliste InBev echter dat Hoegaarden opnieuw in brouwerij De Kluis zou worden gebrouwen. Daarmee blijft de historie van de Verboden Vrucht behouden.

De Hoegaarden Grand Cru  bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Tarwemout
  • Hop
  • Gist
  • Diverse fruit aroma’s

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Diepgoudgelige kleur
  • Stevige witte schuimkraag
  • Tonen van tropisch fruit
  • Zachte en licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Hoegaarden Grand Cru wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 9 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. De Hoegaarden Grand Cru is een uitstekende begeleider van vleesgerechten, pittige en belegen kazen en desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

20 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Hoegaarden Grand Cru krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

De 1e slok is erg verrassend en prettig. Bij de slok tintelent het bier lekker op de tong. Ook is de kruidigheid van het bier goed te ruiken en komt het in de nasmaak erg naar voren. Het etiket op het bier beveelt 5-6 graden als drinktemperatuur aan. Tussen de 7 en 10 graden komen juist de ware smaken van dit bier naar boven en drinkt het veel lekkerder weg!

Recent Posts