Hinano Lager


De Hinano is een luxe, ondergistend, goudkleurige lager van 5% alcohol en kent een uitgesproken bitterheid. Het wordt gemaakt in de Punaruu-vallei in Tahiti, op de modernste productielocatie op de Eilanden in de Stille Zuidzee. Als gevolg hiervan is het een bier die wereldwijde bekendheid geniet door het winnen van internationale prijzen. Ze won het een Gouden Medaille in Luxemburg in 1990 en in Brussel in 1993.

Score BBS:      6,5/10

Untappd:            2,91/5.00

De “vahine” (wat “vrouw” betekent in het Tahitiaans) is geëvolueerd tot een sterk Tahitiaans symbool en maakt nu deel uit van het Polynesische erfgoed. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, heeft Hinano internationale erkenning gekregen en heeft het nieuwe bierliefhebbers verleid die graag genieten van kwaliteitsbier van het eiland Tahiti.

Brouwer van de Hinano is Brasserie de Tahiti, opgericht in 1914 en is een Frans-Polynesisch bedrijf dat dranken produceert en distribueert (bieren, frisdranken, vruchtensappen, water en energiedranken). Deze brouwerij produceert met name het biermerk Hinano en bezit de productie- en marketinglicenties van Coca-Cola, Orangina en Scwheppes. Sinds 1975 heeft het ook de productielicentie van Heineken in handen.

Met bijna 400 werknemers is het de 7e grootste werkgever in het gebied en in 2016 zorgt de omzet dat de brouwerij op de 8e plaats staat qua grootste bedrijven in Polynesië.

De Hinano wordt sinds 1955 gebrouwen en heeft een speciale plaats in het hart van polynesiërs. De brouwerij is ook eigenaar van het merk TABU en produceert en verkoopt sinds 2017 verschillende merken van ambachtelijke bieren. De Pia Uru is één van de bekendere merken die ze hebben.

De Hinano kent een viertal varianten:

 • Hinano lager
 • Hinano amber
 • Hinano goud
 • Hinano wit

De Brasserie de Tahiti Hinano bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Een lichte en frisse smaak
 • Goudkleurig
 • Witte schuimkraag
 • Broodachtige smaak met een grassige ondertoon
 • Uitgesproken bitterheid

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Brasserie de Tahiti Hinano wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig of langvormig glas. De Hinano is een uitstekende begeleider van onder meer frisse salades, visgerechten of lekker voor bij de BBQ.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak            

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

40 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Brasserie de Tahiti Hinano krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 65 punten.

Het design van het bier is wat je ook verwacht bij een bier uit Tahiti: exotisch!
Op het etiket prijkt een Polynesische vrouw die verwijst naar de vahine, het symbool van Tahiti.

Als we de Hinano inschenken zien we een goudkleurige lager met een bruisende witte schuimkraag. Het koolzuurgehalte is prettig en het bier kent een frisse smaak.

In het bier zelf proeven we een broodachtige toon waarbij ook een grassige smaak komt bovendrijven. Niet echt wat je verwacht van het idee een Tahitiaans biertje. In de nasmaak proeven we een uitgesproken bitterheid wat het eindresultaat toch nog voldoende maakt.

Op een zonovergoten dag en je bevindt je op een exotisch eiland, dan zouden wij de Hinano helaas niet aanraden. Maar wie weet smaakt het op de Polynesische eilanden een stuk beter!

Recent Posts