Gulpener Ur-Hop


Gulpener laat de bierliefhebber verrassen door een buitengewoon biologisch bier. Dit bier is van een lage gisting, waarbij dry-hopping is toegepast. Bij deze techniek wordt de hop een week na het brouwproces toegevoegd. Door dit te doen wordt daarmee het hoparoma in het bier versterkt. Het bier van ongeveer 6,5 procent alcohol is te kenmerken als een Nederlandse IPA van lokale grondstoffen.

Score BBS:         7,0/10

Untappd:            3,38/5.00

De Gulpener Ur-Hop wordt gebrouwen door Gulpener Brouwerij in Gulpen.

Een duikje in de historie van deze brouwer:

De Gulpener Brouwerij werd in 1825 opgericht door Laurens Smeets onder de naam Gulpener Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw. Op 14 september 1826 werd het eerste bovengistend bier afgeleverd.

In 1840 erfde zijn zoon Jan Michiel Smeets de brouwerij. Nadat deze zich terugtrok uit het familiebedrijf werd het bedrijf voortgezet door zijn zonen Guillaume en Edmond en zijn schoonzoon Jean Renier Eduard Rutten. In 1896 startten deze drie een vennootschap onder de firmanaam “E.Smeets”.

Vanaf 1902 kwam Paul Rutten (I) zijn vader in de zaak bijstaan en in 1922 werd de vennootschap ontbonden. De brouwerij werd uiteindelijk voortgezet door Paul Rutten onder de naam Rutten’s Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter. De naam De Zwarte Ruiter kwam enige tijd in handen van een onroerend-goed-magnaat. Op 10 december 1931 bracht Paul Rutten alles in een N.V. onder, “N.V. Gulpener Bierbrouwerij, Distilleerderij en Azijnfabriek.” Later kocht men de naam De Zwarte Ruiter terug en gebruikte men deze brouwerijnaam op het bier Mestreechs Aajt. Intussen was de brouwerij in Gulpen in 1913, vlak voor de Eerste Wereldoorlog, uitgebreid en omgebouwd, zoals vele brouwerijen in Nederland omdat men voortaan ondergistend bier wilde gaan produceren.

In 1947 werd Paul Rutten (I) opgevolgd door zijn zoon Paul Rutten (II). De brouwerij werd vernieuwd met onder andere een volautomatisch brouwhuis (1966), een nieuwe azijnfabriek, een distilleerderij met centraal magazijn (1971) en een wijnhal. In de periode 1978-1979 vond een grote reorganisatie plaats waarbij de B.V. Gulpener Azijn- en Mosterdfabriek en de B.V. Gulpener Bierbrouwerij onafhankelijk van elkaar hun werkzaamheden voortzetten. Paul Rutten (III) volgde op 27 juni 1980 zijn vader op.

De bierbrouwerij tracht haar bier op duurzame wijze te produceren. Gerst en hop worden afgenomen van boeren uit de regio, die hun producten zo veel mogelijk duurzaam telen. Gulpener heeft hiervoor ongeveer zestig leveranciers, goed voor 500 hectare milieuvriendelijke teelt (2008). De brouwerij doet ook aan recycling van de etiketten en werkt op groene energie. Sinds 2004 voldoen alle door Gulpener geproduceerde bieren aan de Agro Milieukeur norm. Het bedrijf probeert het productieproces verder te verduurzamen, bijvoorbeeld door verbeterde isolatie van de warmwateropslag en toepassing van zonnecellen in de lichtreclame van cafés. Omdat het de brouwerij nog niet gelukt is helemaal CO2-neutraal te produceren, er is te weinig biogas beschikbaar in Limburg, heeft ze ten behoeve van de CO2-compensatie in 2007 vijf hectare bos aangeplant in de buurt van Gulpen.

Mooi om te lezen dat men veel terugdoet voor de omgeving! De Ur-Hop is dan ook het biologisch kroonjuwel van Gulpener!

De Gulpener Ur-Hop bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Smaragd & Cascade hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Hoppige smaak
  • Amber en koperachtige kleur
  • Bittere nasmaak
  • Hop goed te ruiken
  • Witte schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Gulpener Ur-Hop wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig of rond glas.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

10 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

45 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Gulpener Ur-Hop krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 70 punten. De speciaal geselecteerde biologische hopsoorten geven precies de juiste hoeveelheid bitterheid.

Dit bier is redelijk smaakvol en heeft dankzij de flinke dosis hop behoorlijk wat pit in zijn afdronk. Ook is de hop behoorlijk goed te ruiken in het bier.

De amber en koperachtige kleur van het bier en de witte schuimkraag maken er een mooi schouwspel van in het glas. Het design van het bier is goed bedacht en mooi om te zien dat de brouwer hiervoor de oude roots heeft aangegrepen.

Recent Posts