Gulpener Pilsner


De Gulpener Pilsener is een pilsner van ongeveer 5,0% alcohol. Daarmee is de Gulpener Pilsner  toegankelijk maar toch erg karaktervol

Gulpener Pilsener wordt gebrouwen door Gulpener Brouwerij in Gulpen.

Score BBS:         6,5/10

Untappd:            3,07/5.00

Een duikje in de historie van deze brouwer:

De Gulpener Brouwerij werd in 1825 opgericht door Laurens Smeets onder de naam Gulpener Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw. Op 14 september 1826 werd het eerste bovengistend bier afgeleverd.

In 1840 erfde zijn zoon Jan Michiel Smeets de brouwerij. Nadat deze zich terugtrok uit het familiebedrijf werd het bedrijf voortgezet door zijn zonen Guillaume en Edmond en zijn schoonzoon Jean Renier Eduard Rutten. In 1896 startten deze drie een vennootschap onder de firmanaam “E.Smeets”.

Vanaf 1902 kwam Paul Rutten (I) zijn vader in de zaak bijstaan en in 1922 werd de vennootschap ontbonden. De brouwerij werd uiteindelijk voortgezet door Paul Rutten onder de naam Rutten’s Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter. De naam De Zwarte Ruiter kwam enige tijd in handen van een onroerend-goed-magnaat. Op 10 december 1931 bracht Paul Rutten alles in een N.V. onder, “N.V. Gulpener Bierbrouwerij, Distilleerderij en Azijnfabriek.” Later kocht men de naam De Zwarte Ruiter terug en gebruikte men deze brouwerijnaam op het bier Mestreechs Aajt. Intussen was de brouwerij in Gulpen in 1913, vlak voor de Eerste Wereldoorlog, uitgebreid en omgebouwd, zoals vele brouwerijen in Nederland omdat men voortaan ondergistend bier wilde gaan produceren.

In 1947 werd Paul Rutten (I) opgevolgd door zijn zoon Paul Rutten (II). De brouwerij werd vernieuwd met onder andere een volautomatisch brouwhuis (1966), een nieuwe azijnfabriek, een distilleerderij met centraal magazijn (1971) en een wijnhal. In de periode 1978-1979 vond een grote reorganisatie plaats waarbij de B.V. Gulpener Azijn- en Mosterdfabriek en de B.V. Gulpener Bierbrouwerij onafhankelijk van elkaar hun werkzaamheden voortzetten. Paul Rutten (III) volgde op 27 juni 1980 zijn vader op.

De bierbrouwerij tracht haar bier op duurzame wijze te produceren. Gerst en hop worden afgenomen van boeren uit de regio, die hun producten zo veel mogelijk duurzaam telen. Gulpener heeft hiervoor ongeveer zestig leveranciers, goed voor 500 hectare milieuvriendelijke teelt (2008). De brouwerij doet ook aan recycling van de etiketten en werkt op groene energie. Sinds 2004 voldoen alle door Gulpener geproduceerde bieren aan de Agro Milieukeur norm. Het bedrijf probeert het productieproces verder te verduurzamen, bijvoorbeeld door verbeterde isolatie van de warmwateropslag en toepassing van zonnecellen in de lichtreclame van cafés. Omdat het de brouwerij nog niet gelukt is helemaal CO2-neutraal te produceren, er is te weinig biogas beschikbaar in Limburg, heeft ze ten behoeve van de CO2-compensatie in 2007 vijf hectare bos aangeplant in de buurt van Gulpen.

Mooi om te lezen dat men veel terugdoet voor de omgeving!

De Gulpener Pilsner bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse smaak
  • Lichtgouden kleur
  • Ietwat bitter
  • Witte en frisse schuimkraag

 

Het eindresultaat is een pilsner van ongeveer 5,0 % alcohol, en heeft een hoppige smaak met een bijzondere balans tussen zoet en bitter. Het is een goede dorstlesser en een bier wat je makkelijk voor de tweede keer besteld op het terras.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Gulpener Pilsner wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 3 ℃ en dit bier te schenken in een normaal bierglas.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

5 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

40 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Gulpener Pilsner krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 65 punten. De speciaal geselecteerde hopsoorten geven precies de juiste hoeveelheid bitterheid. Aangenaam verfrissend door natuurzuiver mout. Het is daarnaast ook nog eens een goede en fijne dorstlesser!

De lichtgouden kleur van het bier en frisse witte schuimkraag maken er een mooie schouwspel van in het glas. Het design van het bier is goed bedacht en mooi om te zien dat de brouwer hiervoor de oude roots heeft aangegrepen.

We nemen de volgende keer als we in Limburg zijn zeker een kratje mee van Gulpener!

Recent Posts