Gulpener – Oertarwe Blond


Gulpener laat de bierliefhebber wederom verrassen met een buitengewoon lekker biologisch bier. Voor dit bier werkt Gulpener met lokale boeren die voor de brouwerij gerst en hop telen. Niet voor niets noemt Gulpener deze boeren de lokale halen. Met deze samenwerking hebben zij de oergranen weer teruggebracht. De Oertarwe Blond is dan ook het smakelijke eindresultaat van 6,5% alcohol en is gebrouwen met biologische emmertarwe. Het bier heeft een fris en fruitig karakter en is lekker doordrinkbaar.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,43/5.00

De Gulpener Oertarwe Blond wordt gebrouwen door Gulpener Brouwerij uit Gulpen.

Een duikje in de historie van deze brouwer:

De Gulpener Brouwerij werd in 1825 opgericht door Laurens Smeets onder de naam Gulpener Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw. Op 14 september 1826 werd het eerste bovengistend bier afgeleverd.

In 1840 erfde zijn zoon Jan Michiel Smeets de brouwerij. Nadat deze zich terugtrok uit het familiebedrijf werd het bedrijf voortgezet door zijn zonen Guillaume en Edmond en zijn schoonzoon Jean Renier Eduard Rutten. In 1896 startten deze drie een vennootschap onder de firmanaam “E.Smeets”.

Vanaf 1902 kwam Paul Rutten (I) zijn vader in de zaak bijstaan en in 1922 werd de vennootschap ontbonden. De brouwerij werd uiteindelijk voortgezet door Paul Rutten onder de naam Rutten’s Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter. De naam De Zwarte Ruiter kwam enige tijd in handen van een onroerend-goed-magnaat. Op 10 december 1931 bracht Paul Rutten alles in een N.V. onder, “N.V. Gulpener Bierbrouwerij, Distilleerderij en Azijnfabriek.” Later kocht men de naam De Zwarte Ruiter terug en gebruikte men deze brouwerijnaam op het bier Mestreechs Aajt. Intussen was de brouwerij in Gulpen in 1913, vlak voor de Eerste Wereldoorlog, uitgebreid en omgebouwd, zoals vele brouwerijen in Nederland omdat men voortaan ondergistend bier wilde gaan produceren.

In 1947 werd Paul Rutten (I) opgevolgd door zijn zoon Paul Rutten (II). De brouwerij werd vernieuwd met onder andere een volautomatisch brouwhuis (1966), een nieuwe azijnfabriek, een distilleerderij met centraal magazijn (1971) en een wijnhal. In de periode 1978-1979 vond een grote reorganisatie plaats waarbij de B.V. Gulpener Azijn- en Mosterdfabriek en de B.V. Gulpener Bierbrouwerij onafhankelijk van elkaar hun werkzaamheden voortzetten. Paul Rutten (III) volgde op 27 juni 1980 zijn vader op.

De bierbrouwerij tracht haar bier op duurzame wijze te produceren. Gerst en hop worden afgenomen van boeren uit de regio, die hun producten zo veel mogelijk duurzaam telen. Gulpener heeft hiervoor ongeveer zestig leveranciers, goed voor 500 hectare milieuvriendelijke teelt (2008). De brouwerij doet ook aan recycling van de etiketten en werkt op groene energie. Sinds 2004 voldoen alle door Gulpener geproduceerde bieren aan de Agro Milieukeur norm. Het bedrijf probeert het productieproces verder te verduurzamen, bijvoorbeeld door verbeterde isolatie van de warmwateropslag en toepassing van zonnecellen in de lichtreclame van cafés. Omdat het de brouwerij nog niet gelukt is helemaal CO2-neutraal te produceren, er is te weinig biogas beschikbaar in Limburg, heeft ze ten behoeve van de CO2-compensatie in 2007 vijf hectare bos aangeplant in de buurt van Gulpen.

Mooi om te lezen dat men veel terugdoet voor de omgeving! De Oertarwe Blond is dan ook een onvergetelijk bier van de Gulpenerse lokale helden.

De Gulpener Oertarwe Blond  bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Emmertarwe
 • Tarwemout
 • Gist
 • Biologische hop

Smaak en kleur

 • Hoppige smaak
 • Fris en fruitige aroma’s
 • Moutige nasmaak
 • Gouden kleur
 • Witte schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Gulpener Oertarwe Blond wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. Dit bier smaakt uitstekend bij echte lente gerechten zoals asperges. Ook is dit bier goed te serveren bij romige kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Gulpener Oertarwe Blond krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. De speciaal geselecteerde biologische hopsoorten geven precies de juiste hoeveelheid smaak en glans.

Dit bier is fris en fruitig heeft dankzij de lokale biologische producten een eigenzinnig karakter.
Bij het inschenken van dit bier zien we een mooie gouden kleur met daarbij een frisse witte schuimkraag.

Een lokaal product waar men bij Gulpener onwijs trots op mag zijn!

Recent Posts