Gulden Draak


Gulden Draak (Dragon d’or) is een donker Belgisch bier van hoge gisting (10,5 procent alcohol) en wordt gebrouwen door Brouwerij Van Steenberge te Ertvelde. In 1998 bekroonde het American Tasting Institute Gulden Draak tot beste bier ter wereld.

Gulden Draak is een zwaar bier met een zeer rijk smaakpalet, dankzij de extra vergisting. Tijdens de tweede vergisting worden wijngisten gebruikt die het geheel een eigen aroma geven.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,82/5.00

Laten we deze zogenaamde ‘’titanendrank’’ eens onder de loep gaan nemen.

Gulden Draak wordt sinds 1986 gebrouwen met traditioneel gebruik van edele hopsoorten en unieke gistvariëteiten. Onze brouwers beheersen het proces van hoge gisting, natuurlijke lagering en nagisting met vakkundig meesterschap. Gulden Draak is daarmee een erg levend bier en kent een langdurige smaakevolutie.

De legende van de draak is eeuwenoud. De tocht van het mythische wezen begint in het noordelijke Scandinavië, op de voorsteven van een Vikingschip en eindigt na vele verre reizen op de top van het Gentse Belfort.

Volgens de legende sierde de vergulde draak de voorsteven van het schip waarmee de Noorse koning Sigurd Magnusson in 1111 op kruistocht voer. Na vele gevechten tegen onder andere de Moslims in Spanje en de Balearen, nam hij de stad Sidon in. De krijger schonk het beeld hierna aan de keizer van Constantinopel (het huidige Istanboel) om het op de koepel van de Aya Sophia te plaatsen.

Een kleine honderd jaar later liet de Vlaamse graaf Boudewijn IX het pronkstuk overbrengen naar de Vlaamse gewesten waar de Noorse draak uiteindelijk in handen viel van de Bruggelingen. Na de slag op het Beverhoutsveld in 1382 haalden de Gentenaars de draak als oorlogsbuit binnen en plaatsten die op het Belfort. Het Belfort was de plaats waar de gemeentelijke charters bewaard werden. De draak moest deze beschermen en stond tevens symbool voor de vrijheid en de macht van de stad.

Na vele omzwervingen schittert de vergulde draak daar nog steeds. Hij waakt al bijna 700 jaar over de stad en is een onlosmakelijk deel van de Gentse identiteit: koppig, eigenzinnig, vastberaden, krachtig en onafhankelijk.

De kracht van de Gulden Draak komt optimaal tot zijn recht in zijn unieke glas, een mysterieus drakenei dat rust op de sterkte van een rots. Op de bodem van elk glas is een draakje gelaserd wat ervoor zorgt dat de fijne schuimkraag van het bier lang bewaard blijft. Met de Gulden Draak heeft Brouwerij Van Steenberge een bier gebrouwen dat even krachtig is als het symbool van de draak zelf. Het is een bier met een vurige kleur dat zijn gelijke niet kent op vlak van smaak en aroma. Dit bier heeft geen drinkers, maar wereldwijde fans.

De Gulden Draak heeft de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist
  • Suiker

Smaak en kleur

  • Krachtige smaak
  • Donkere kleur
  • Bruine suiker te proeven
  • Hoog alcoholgehalte
  • Crèmeachtige schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Gulden Draak wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in het ‘’drakenglas’’ of een kelkachtig glas. De Gulden Draak is een uitstekende begeleider van onder meer gekruide gerechten, vleesgerechten of een uitgebreid borrelplankje.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

10 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

20 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

20 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Gulden Draak krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten. Dit bier heeft een krachtige smaak met een hoog alcoholpercentage van ongeveer 10,5 procent.

De Gulden Draak heeft een sterke geur van alcohol, die een precieze definitie van het aroma bemoeilijkt. Toch dringt er een krachtige neus van gerst en rijpe pruimen en/of kersen zich op. Ook zijn er diverse tonen te bespeuren van een koffie aroma.

Ook proeft het bier zoet aan, maar wel op een prettige en rijke manier. Het hoge alcoholpercentage is wel goed te proeven en het bier smaakt letterlijk als een titanendrank. Het flesje en het bijpassende glas van de Gulden Draak heeft iets mystieks waardoor het aanvoelt als een ware overwinningsdrank. Gezien de historie van de Gulden Draak en het verhaal erachter is dit echt een klassier Belgisch speciaalbier geworden.

Wij raden dit bier dan ook zeker aan om een keer te proberen. Met name in de herfst en in de winter voelt deze drank erg prettig aan.

Recent Posts