Grolsch Frisbittere IPA


De frisbittere IPA van Grolsch!

Deze IPA van Grolsch is een lichttroebel bier met een alcoholpercentage van ongeveer 5,5%. De geur kenmerkt zich door stevige citrus en tropische fruit aroma’s. In de mond maken deze aroma’s plaats voor een explosieve frisbittere bite. De lichtzoete en fruitige nasmaak laat de veelzijdigheid van hop zien.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,27/5.00

Een smaakvolle officiele omschrijving van dit bier. Laten we nu eens een frisbittere duik nemen in de achtergrond van dit bier.

De frisbittere IPA wordt gebrouwen door brouwerij Koninkelijke Grosch te Enschede. Grolsch is een merk dat onder de bierlefhebbers weinig introductie behoeft. Het bekendste bier van Grolsch is dan ook de beugel en met het motto, Vakmanschap is Meesterschap hebben ze zichzelf op de kaart gezet.

De historie van Grolsch begint allemaal op 11 mei 1615, als Willem Neerfeldt een pand in Grol (Groenlo) koopt voor de start van een brouwerij.Eén van zijn brouwers, Peter Kuijper, zou later bekend worden als dé grondlegger van het Grolsch bier.

Peter Kuijper trouwt met Jenneken, de dochter van Willem Neerfeldt. Uit de overlevering  blijkt dat Peter een hartstochtelijke passie heeft voor het brouwen van het lekkerste bier. Hij tracht namelijk de hand van Jenneken te winnen. Alleen door met haar te trouwen, kan hij de brouwerij overnemen, want deze dient in de familie te blijven.

Het verhaal gaat dat hij drie maal is afgewezen, omdat zijn bier nog niet perfect is. Pas als hij erin slaagt het ultieme bier met twee hopsoorten te brouwen, stemt ze toe met hem te trouwen. Een vrouw die duidelijk voor de beste smaak gaat! Heerlijk zeg zulke (bier)passie!

De Grolsch Frisbittere IPA bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Tarwemout
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Fris maar vol van smaak
  • Amber blonde kleur
  • Licht bittere nasmaak
  • Tonen van tropisch fruit en citrus
  • Witte schuimkraag

 

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Grolsch Frisbittere IPA wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De Grolsch Frisbittere IPA is een uitstekende begeleider van rijpe kazen, gezouten noten, hot chicken wings en Indische gerechten.

 

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

20 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Grolsch Frisbittere IPA krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten. Dit bier heeft een frisse maar volle smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 5,5 procent.

Deze IPA heeft tonen van tropisch fruit en citrus. Met name de citrus proef je goed in de bittere maar ook frisse nasmaak. De nasmaak blijft ook lekker hangen wat het een aangenaam en goed doordrinkbaar biertje maakt. Het eindresultaat is een amber blond achtige IPA met een frisse witte schuimkraag. Het design van het bier maakt het een mooi totaal geheel waardoor het bier je uitnodigt om het te gaan drinken!

Wij zijn  enthousiast! Grolsch ga zo vooral door met het brouwen van zulke IPA’s!

Recent Posts