Founders All Day IPA


De All Day IPA van de Amerikaanse brouwerij Founders is een smakelijk bier met een laag alcohol percentage van ongeveer 4,7%.  In de smaak van dit bier kom je zowel mouttonen tegen als fruitige en frisse e hoptonen. Deze Session IPA is te omschrijven als een lekker verfrissend bier die geschikt is voor elk seizoen.

Score BBS:      8,0/10

Untappd:            3,71/5.00

De Founders Brewing Company werd in het jaar 1997 opgericht door de Amerikanen Dave Engbers en Mike Stevens. Zij waren enthousiaste thuisbrouwers die onlangs waren afgestudeerd aan de universiteit.
Het bedrijf werd oorspronkelijk opgericht in 1996 als de John Pannell Brewing Company. Later dat jaar veranderen Engbers en Stevens de naam van het bedrijf in Canal Street Brewing Co. in 1997.] Ze ontleenden die naam aan de historische naam van de Grand Rapids-straat (nu Monroe Avenue) waar ze installaties hadden opgezet, in een gebied waar ooit verschillende 19e-eeuwse brouwerijen stonden. Op het bierlabel voor hun Founders Pale Ale stond een historisch beeld van brouwers uit die tijd met het woord “Founders” erboven; klanten beschouwden dat als de naam van het bedrijf, dus Engbers en Stevens namen die naam vervolgens aan voor hun brouwerij.

Na de verhuizing naar een grotere faciliteit aan de Grandville Avenue, werd Founders in de jaren 2000, een van de meest prominente en grootste brouwerij in Michigan. Door zijn markt uit te breiden tot in 37 staten en zijn productiecapaciteit tot 340.000 vaten per jaar, maakten zij een enorme opmars in de Verenigde Staten. Op basis van het verkoopvolume was Founders in 2012 de 30e grootste Amerikaanse ambachtelijke brouwerij en de 41e grootste Amerikaanse brouwerij in totaal. In 2014 waren de Founders opgeklommen tot de 17e grootste ambachtelijke brouwerij en de 23e grootste in totaal. In 2014 kondigden Founders een uitbreiding van $ 35 miljoen aan om de productiecapaciteit te verdubbelen en een productie van 900.000 vaten per jaar mogelijk te maken.

Eind 2014 maakten Founders bekend dat de Spaanse brouwerij Mahou San Miguel een minderheidsbelang van 30% in de brouwerij had gekocht. Een belang van een grote brouwerij van deze omvang bracht de Brewers Association ertoe haar niet langer aan te duiden als een “ambachtelijke” brouwerij. In de zomer van 2019 kondigde het bedrijf aan nog eens 60% aan Mahou te verkopen; Engbers en Stevens zouden elk 5% behouden, terwijl andere minderheidsbelanghebbenden zouden worden uitgekocht.

De Founders Brewing Company staat vooral bekend om het produceren van verschillende hoog gewaardeerde en bekroonde ambachtelijke Ales, waaronder KBS (Kentucky Breakfast Stout), de Centennial IPA, Dirty Bastard en Founders Porter.

Op naar de All Day IPA!

De Founders All Day IPA bevat o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Tarwemout
 • Maisvlokken
 • Haver
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Frisse smaak
 • Gouden kleur
 • Een witte schuimkraag
 • Hoppige en fruitige tonen
 • Zacht bittere nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Founders All Day IPA wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6℃ en dit bier te schenken in een IPA glas. De All Day IPA is een uitstekende begeleider van onder meer kruidige gerechten, visgerechten en hartige desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Founders All Day IPA krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

Bij het inschenken van deze Session IPA zien we een gouden kleur met een witte schuimkraag. In de geur van dit bier nemen we een lichte kruidigheid en citrus waar. Bij de 1e slok proeven we een zeer fris bier waarbij de nodige hop ook om de hoek komt kijken. Een kruidigheid, fruitigheid en lichte bitterheid kenmerken deze Session IPA van Founders. Bij elke slok ben je aan het genieten.

Het design van het bier is typisch Founders en verwijst ook naar de beginselen van deze Amerikaans brouwerij. Keep it simple!

Recent Posts