Flying Dutchman – The Gothic Prince of Darkness Black Currant Sour Porter


De ”The Gothic Prince of Darkness Black Currant Sour Porter” van de Flying Dutchman Nomad Brewing Company is een winterse Porter gebrouwen met zwarte bessen, cacaonibs, een beetje vanille en eikenhout snippers. Deze Porter bevat 6% alcohol en is daarmee een Porter die niet alleen voor de winter geschikt is, maar juist ook voor alle seizoenen.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,33/5.00

De Flying Dutchman Nomad Brewing Company is de bierbrouwerij van de Nederlander Ronald de Waal. Ronald de Waal alias de Flying Dutchman is een echte Nomad brouwer. Met meer dan 20 jaar brouwervaring in zijn pocket is Ronald een van de fakkeldragers van de ambachtelijke bierbeweging. Hij brouwde bieren in Finland, Nederland en België en werkt altijd samen met de beste ambachtelijke brouwerijen. Hij houdt ervan om de weg van de ene brouwerij naar de andere te zwerven en droomt van spannende nieuwe bierrecepten. Hij houdt van de vrijheid en de vrijheid van keuze.

Achtergrond van de brouwer

Aan het einde van de jaren 80 studeert hij in Nederland ‘Food technology‘ en gaat hij stage lopen bij Brouwerij ‘de Raaf‘ uit het Gelderse Heumen. Na zijn stage bij deze brouwerij wordt hij gevraagd om brouwer te worden en die kans pakte hij uiteraard.

De brouwer komt op een gegeven moment de liefde van zijn leven tegen en verhuisd de liefde achterna naar Finland. In Finland heeft in de jaren 90 nog niemand gehoord van speciaalbier en langzamerhand brengt Ronald hier verandering in. Hij merkt dat de markt niet echt veel interessante bieren heeft en besluit om zelf een prachtig bier te creëren. Het is 1994 en dit bier genaamd ‘Bergzicht’ roept nog altijd fijne herinneringen op. Het is sterker en hoppiger dan welk biertje dan ook op de markt in Finland en de Finnen zijn er dol op!

In het jaar 1997 is hij gaan werken voor een kleine brouwer uit Expoo in Finland en creëert daar vernieuwende en nieuwe recepten. Daarmee is eigenlijk de volgende stap al gelegd en hij start de ‘Diamond Beer Brewing Company’. Het bier brouwen krijgt een vervolg in België en de brouwer verwerft zichzelf de status van ‘Trendsetter‘ en introduceert vele nieuwe bieren in Finland en omgeving. Hij heeft zelfs een officiële award mogen ontvangen voor de invloeden die hij heeft gehad op de Finse biercultuur. De brouwer blijft uiteraard zijn eigen bieren brouwen en wordt ook nog eens de belangrijkste importeur van speciaalbieren naar Finland. In een kort tijdsbestek introduceert hij in meer dan 1000 nieuwe bieren op de Finse biermarkt. ‘Diamond beer’ wordt een enorm succes!

Echter wil hij terug naar de basis en daarmee zet Ronald de stap om zich te focussen op de essentie vna het leven en verkoopt zijn brouwerij.  Ronald wilde gaan doen wat hij leuk vond en sprong in een camper en volgde zijn hart op een ontdekkingsreis door Afrika en Europa.  Tot het moment kwam dat het toch ging kriebelen bij de brouwer en daarmee ontpopte het volgende idee, namelijk bier brouwen met een groots gevoel van vrijheid!

En zo geschiede en ontstond de Flying Dutchman Nomad Brewing Company!

De Flying Dutchman Nomad Brewing Company staat vooral bekend om de ingrediënten en de link die naar de natuur wordt gelegd. Zo zijn de bieren van The Flying Dutchman gekenmerkt door een bijzondere, complexe smaak. Ronald is een gevoelsmens en laat zich graag inspireren door de natuur. Zo voegt hij allerlei bijzondere ingrediënten tot aan de brouwketel. Denk bijvoorbeeld aan sap van jeneverbessen, rozenbottels of hibiscusbloemen, maar ook meer traditionele ingrediënten zoals sinaasappelschil, vanille en koriander. De brouwer gebruikt graag eikenhouten snippers, waardoor zijn bieren extra complexiteit en een heerlijke zachte vanilletonen krijgen.

De The Gothic Prince of Darkness Black Currant Sour Porter kent o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Haver
 • Zwarte bessen
 • Cacaonibs
 • Chocolade malt
 • Eikenhout snippers
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Rijke smaak
 • Donkere kleur
 • Mokka kleurige schuimkraag
 • Licht zure smaak en licht bitter

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de The Gothic Prince of Darkness Black Currant Sour Porter geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 9 ℃ en dit bier te schenken in het bijpassende The Flying Dutchman glas of een IPA glas. De The Gothic Prince of Darkness Black Currant Sour Porter is een uitstekende begeleider van onder kruidige en vleesgerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten   

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

 

0
Totale score (max 100)

De The Gothic Prince of Darkness Black Currant Sour Porter krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

De The Gothic Prince of Darkness Black Currant Sour Porter is een Porter met een alcoholgehalte van 6%. Dit bier wordt gebrouwen met een rijk smaakpalet zoals zwarte bessen, cacaonibs, chocolade malt en eikhouten snippers. Het motto van de brouwerij is hoppiness is a way of life,  en dat proef je goed terug in deze Porter Het is een rijk winterbier, prima in balans, met veel verschillende aroma’s.

Bij het inschenken van deze Porter krijgen we een donkere kleur te zien met een smaakvolle en stevige mokka kleurige schuimkraag.  Het uiterlijk van het bier valt goed op en denk daarbij met name aan de naam van het bier. Ondanks deze naam is de smaak natuurlijk overheersend en doet het bier al helemaal niet duister aan zoals het vermoed.

Samen met het bijpassende glas van de Flying Dutchman Nomad Brewing Company is het een heerlijke Porter om te drinken!

Recent Posts